Een paar weken geleden stond er een recensie en een prijsvraag bij Merel Roze. Over het boek Komt een vrouw bij de dokter van Kluun. Met als gevolg dat ik het boek las.

Het verhaal is even eenvoudig als meedogenloos: er komt een vrouw bij de dokter en ze krijgt te horen dat ze kanker heeft. In een zeer ernstige, gevaarlijke vorm. Het leven van de vrouw en haar man stort in. Of, om het beter te formuleren: tussen hun vrolijke en onbezorgde levens komt een slopende ziekte in te staan.

Komt een vrouw bij de dokter is een confronterend boek. Eigenlijk heb ik er spijt van dat ik het ‘even’ tussendoor las, want het lijkt verstandiger om er gewoon een dag voor uit te trekken. Nu moest ik het telkens wegleggen en een boek met zo’n onderwerp laat zich niet graag wegleggen.

Leuk gevonden zijn de ‘wramples’, de geschreven samples uit liedjes en boeken die elk hoofdstukje introduceren. Het boek bestaat uit tientallen hoofdstukjes, vaak gemixt met losse kadertjes waarin personen of plekken worden geintroduceerd.

Maar of het ook een goed boek is? Ja, dat is het. Het is een goed verteld verhaal, met veel humor en werkelijk originele beelden en metaforen. Of heeft u het eerder gelezen dat de blik op de toekomst vergeleken werd met de pauze van Ajax – Juventus in de nadagen van Louis van Gaal. (1997, 1-2). Af en toe maakt die stijl het wel voorspelbaar. Maar al met al is het een brok rauwe emotie in een mooie verpakking. Lezen, als u een paar dagen vrij heeft.


Comments

Eén reactie op “Kluun”

  1. Dank Maarten. Leuk dat je dat voorbeeld van Louis van Gaal eruithaalt. heb ik nog nergens in recensies teruggelezen. Groet, kluun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *