Een kleine geschiedenis van bijna alles is de titel van een boek van Bill Bryson, waar je veel over hoort de laatste tijd. Die titel is een beetje bedriegelijk. Een kleine geschiedenis van de natuurwetenschappen zou een betere titel zijn geweest. In een boek van een paar honderd pagina’s komen de natuurwetenschappen in de breedste zin aan het woord. Om eens wat onderwerpen te noemen: subatomaire deeltjes, de oerknal, de werking van DNA en eiwitten, evolutie, vulkanen en aardbevingen, noem het maar op. Nu lijken dit op het eerste gezicht onderwerpen waar je wel ongeveer van weet hoe het zit, maar daar zit het hem juist in. Bryson bespreekt dingen zo dat ook de details van het wetenschappelijk debat duidelijk worden. Soms met iets te veel namen en personen, maar over het algemeen zeer leesbaar en verhelderend.
Behalve ‘bekende’ onderwerpen zijn er ook tal van kleinere onderwerpen. Wist u hoe fosfor werd uitgevonden? Een alchemist dacht dat je uit urine goud kon maken – het is tenslotte allebei geel. Nadat hij enkele emmers met urine wekenlang had laten staan kreeg hij geen goud, maar kon hij wel de stof fosfor isoleren, wat de basis vormt voor de lucifer.
Een kleine geschiedenis van bijna alles, het is nogal een pretentieuze titel. Maar als je op de geologische tijdschaal kijkt dekt deze geschiedenis ook bijna alles. Van de afgelopen 14 miljard jaar wordt eigenlijk alleen de afgelopen 20 000 jaar niet uitgebreid belicht. Dat is bijna niets, toch? Kortom: aanrader!
Geef een reactie