Nul-Vijf (2)

Een nieuw jaar. En dus is het tijd om op te ruimen, om alle restjes van het voorgaande jaar weg te doen. Zo is er vandaag ruim anderhalve ordner vol met papier gegaan. Een deel van mijn tijdelijke weglegplekken is zowaar leeg geworden vandaag.

Meer opruimwerkzaamheden: er liggen hier nog allerlei brokjes mening over muziek uit 2004 in een grote vergaarbak, wachtend op het moment dat ik genoeg zin heb om er een recensie van te maken. Dat moment komt niet meer. Ik stort die grote vergaarbak met meningen gewoon over u uit en u pikt er maar uit wat u nuttig vind.

Franz Ferdinand, bijvoorbeeld. Wordt in vele alternatieve lijstjes genoemd als een van de ontdekkingen van dit jaar. Nou, dat valt ook wel weer mee. Er staan exact 3 goede nummer op het album (40ft, This Fire en Take Me Out). De rest is niet bijzonder, wat al die alternatieve lijstjes ook zeggen.

Radiohead kwam met de ep Com Lag, alleen uitgebracht in Japan, maar dat ding vond via-via wel z’n weg naar Europa. Het bevat aantal aardige nummers, maar het euvel van Hail to the Thief was nog steeds niet opgelost: er is geen duidelijke richting voor Radiohead.

Meer eenduidige albums kwamen er ook uit in 2004. Faithless’ No Roots bijvoorbeeld. Niet dat het erg vernieuwend is, maar het werkt wel, en daar gaat het uiteindelijk om bij muziek.

Reeds in 1975 kwam de Greatest Hits cd van Leonard Cohen uit. Die haalde ik pas van de zomer in huis – en ja, het is een van de ontdekkingen van 2004. Beter laat dan nooit, zullen we 29 jaar na dato maar denken (niet dat ik er bij was, in 1975). Anno 2004 maakt deze Canadees nog steeds albums. Dear Heather is niet geheel hetzelfde als 1975, maar bevat nog steeds mooie liedjes.

Als laatste moet ik u waarschuwen voor Go, de buitengewone fijne ep van Sarah Bettens. Het is iets meer pop dan K’s Choice was, maar niettemin vijf liedjes uit 2004 die niet mogen ontbreken. En ongetwijfeld ook meegaan naar 2005.


Comments

Eén reactie op “Nul-Vijf (2)”

  1. Over Franz: persoonlijk vind ik het liedje Auf Achse erg mooi. Smaken verschillen en dat maakt het allemaal zo interessant nietwaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *