Grondwet

Voorzichtig heb ik

geloof ik

misschien

onder voorbehoud

deo volente

als het meezit

besloten wat ik ga stemmen met dat referendum.

Iemand geinteresseerd in een stemadvies?Als u dit leest, waarschijnlijk wel dus.

Het wordt een Ja.

Omdat het niet veel minder transparant dan nu kan worden.

En omdat al dat ‘Tegen’-geschreeuw me niet aanstaat.

Ja, dat zijn dunne argumenten. Wie meer heeft mag het zeggen.


Comments

12 reacties op “Grondwet”

 1. beter in ieder geval een reden hebben dan nee roepen, omdat dat sociaal wenselijk gedrag is in weblogland.

 2. Dus volgens jou verdienen landen als Frankrijk en Duitsland meer macht dan Nederland all??n omdat ze meer inwoners hebben? (om maar eens 1 puntje uit die grondwet te noemen…)

  Ik zeg ‘nee’ tegen die grondwet!

 3. Mensen lijken niet te snappen dat Duitsland en Frankrijk allang meer macht hebben dan Nederland [idd omdat ze meer inwoners hebben, grotere economie?n, enz.] Logisch lijkt me.

  Dat hele ‘Nee’ gebeuren komt op mij erg puberaal over: je ervan af zetten omdat je het niet snapt en omdat alle oudere wijze mensen er wel voor lijken te zijn.

  De keuze is simpel: wil je de huidige situatie waar veel zaken voor interpretatie mogelijk zijn, of een verheldering en strak omschreven afspraak, wat dus eventuele misbruik een stuk moeilijker maakt.

  Tegenstanders van een kleinere rol van Nederland in Europa zouden dus ook voor moeten zijn.

 4. maarten avatar
  maarten

  @Emmy: Ja, want Duitsland en Frankrijk hebben altijd meer macht gehad. (Nou ja, misschien was de 16e eeuw een uitzondering). Inwonertal vind ik een redelijk argument om een stemmenverdeling op te baseren.

 5. Ik snap niet dat er zoveel mensen zijn die alleen maar tegen stemmen, omdat ze het niet eens zijn met eerdere daden van de EU.

  En ja, ik stem ook voor, aangezien ik het behoorlijk slap en volkomen onzinnig vind om uit protest tegen te stemmen.

  Men realiseert zich totaal niet dat vrijwel alles wat in de Europese Grondwet op wordt/is genomen op dit moment nu al in allerlei verschillende verdragen staat.

 6. Natuurlijk gaat het mij niet alleen om het punt dat ik hierboven noemde. En ik moet meteen toegeven: mijn NEE-stem is deels een protest-stem.

  Ik vind het gewoon werkelijk belachelijk om te zien met hoeveel geld en belachelijke argumenten (ooooh, als we nee stemmen, komt er oorlog) geprobeerd wordt die grondwet er doorheen te drukken. En die euro die voor enorme prijsstijgingen gezorgd heeft… die is er destijds ook, zonder toestemming van het gewone volk, gekomen….

  Het is mooi geweest. Ik stem NEE!!!

 7. maarten avatar
  maarten

  @Emmy:

  (1) Ik ben het met je eens dat Donners uitspraak ‘dan komt er oorlog’ belachelijk is. Ik hoef echter niet over Donners argument te stemmen, maar over de grondwet.

  (2) De euro is hetzelfde verhaal: daar stemmen we niet over. Over de euro heeft de

 8. De argumenten voor zijn helaas net zo bespottelijk. Zie Donner en Brinkhorst, en het schielijk ingetrokken filmpje van de VVD-lijsttrekker bij de laatste verkiezingen voor het EP, Jules Maaten. Screbrenica, de holocaust, het werd er allemaal bijgesleept.

  Het totale gebrek aan inzet van alle partijen, voor of tegen, voor een zinnige discussie, dat is helaas het meest prominente aspect van deze campagne.

  Er zijn goede argumenten voor en goede argumenten tegen, waar ieder kan beoordelen wat daarbij voor hem of haar het belangrijkste is. Die argumenten worden volkomen overstemd door het poulistisch geblaat. Ziedaar de stand van de Nederlandse politiek…

 9. Al eens overwogen niet te stemmen?

  Bijvoorbeeld omdat de relatie tussen uitkomst van het referendum en de toekomst erg onduidelijk is?
  Of omdat de grondwet weinig verschilt van de verdragsteksten die er nu liggen?
  Of omdat je voor een representatieve democratie bent in plaats van een u-vraagt-wij-draaien-parlement?

  Ach nee, ik projecteer.
  Ik stem niet.

 10. Blokje: niet stemmen is ??k stemmen. Voor de keuze van de meerderheid, namelijk.

 11. @Blokje: dan zou ik liever ‘Blanco’ stemmen.

 12. Blokje, op zich zit er wel wat in in jouw standpunt. Als het opkomstpercentage te laag is, is het referendum niet geldig. En dan hebben we het gezeur over waarom het verdrag niet (of misschien toch wel?) is aangenomen ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *