Tourvolgers

Toch nog eens over die Tour. Ik weet het, voor veel mensen zal het mediabombardement al te veel zijn, maar toch. Wat een monster is het toch. Niet alleen voor de renner, maar ook voor de toeschouwer.

Gemiddeld drie uur live televisie per dag zijn er beschikbaar, en tijdens de bergetappes bijna zes uur. Er waren jaren dat ik gemiddeld wel 2 uur op een dag keek. Ik herinner met een eeuwig durende etappe door de bergen, met een kopgroep van een man of 12. Alle favorieten waren mee, maar Indurain had de boot gemist. Jan Ullrich was 22 en reed als meesterknecht bijna z’n kopman Riis uit de gele trui. Hij was 22 en werd ook toen tweede. Dat was 1996.

Sindsdien zijn er wat kilometers voorbij getrokken op het beeldscherm.

Maar het is een onpraktisch ding, die Tour. Het kost uren om op de hoogte te blijven via de TV. Dit jaar gebruik ik voor het eerst het web regelmatig; als een soort RSS biedt Elja maar liefst 8 verschillende tekst-verslagen aan. Dat is nog eens een oplossing. In plaats van zinloos veel uren te kijken naar een koers die maar niet wel losbarsten, kan er nu nog wat naast gedaan worden. Het monster is onder controle. Voor mij althans, voor anderen duurt het nog een week.


Comments

2 reacties op “Tourvolgers”

  1. Ik kan me nog goed 1997 herinneren. Het moment dat Riis zichzelf een berg opsleepte en dat Ullrich als meesterknecht bij hem bleef. Maar Ullrich had veel meer over dan Riis en Riis zei tegen hem dat hij mocht gaan. Hij won toen ook de Tour.

  2. zinloos uren kijken naar een tour die nog niet wil losbarsten?!
    je wilt het voorspel overslaan?!

    nieuw favoriet tourwoord: verdapperen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *