Boekenstokje

Van Annelies kreeg ik het boekenstokje dat al enige weken in de Vlaamse blogosfeer ronddwaalt. Omdat het wel een aardig stokje is, besloot ik het aan deze kant van de grens te accepteren.

Hoeveel boeken heb je in je boekenkast staan?

Hangt een beetje van de omschrijving van de term boeken af. Zijn kleine boekjes ook boeken? Het zullen er tussen de 150 en de 250 zijn.Welk boek lees je nu?

Dat zijn er drie.

Tony Hawks zag ik van de week op de BBC, en toen bedacht ik dat zijn boek Door Ierland met een koelkast al een jaar ongelezen in mijn kast staat. Reden om het alsnog te gaan lezen. Hawks schrijft zoals hij is: lichtzinnig en altijd in voor Britse humor. Veel pubs en alcohol, dat ook.

Dan ben ik ongeveer 50 pagina’s onderweg in Nicci French, waarvan ik nog nooit iets had gelezen. Voorlopig heeft het nog wel een vrij hoog chicklit-gehalte, maar de voorwaarden voor een goede thriller zijn aanwezig.

Verder ligt ook Gerrit Krols Rondo veneziano op de stapel boeken die gelezen worden.

Wat zijn de 5 laatste boeken die je gelezen hebt?

Recent gelezen zijn, zover ik me kan herinneren.

Space Odyssee III: 2061 – Ik heb een zwak voor science-fiction. Alles wat met ruimteschepen en andere planeten te maken heeft is machtig interessant. Science-fiction dus ook. Fantasy daarentegen interesseert me nauwelijks. De meeste draken, banvloeken en toverkollen komen op mij over als de zoveelste mislukte remake van Tolkien. Jammergenoeg wordt de markt overstroomd met massa’s Fantasy en komt er niet zoveel traditionele SF uit.

Een liefde in Parijs (Remco Campert) – Een mooie boekje over een stad, een verleden en een uiteengegroeide vriendschap.

De Gifkokkin (Arto Paasilinna) – Een parodie op alle cynische maatschappijkritiek. Oma overwint drie slechterikken in een boek vol zwarte humor.

Wat is het laatste boek dat je hebt gekocht?

Alles is verlicht van Jonathan Safran Foer. Afgelopen zaterdagochtend, bij een ongepland bezoek aan de boekhandel. Boekhandels zijn sowieso gevaarlijk terrein, vooral voor je portomonnee. Daarom dien je jezelf ook met een maximumbedrag te sturen naar een boekenbeurs. Enfin, Alles is verlicht heb ik nog niet gelezen.

Welke boeken hebben een speciale betekenis voor je?

Eigenlijk een type vraag waar ik het niet zo mee eens ben. Net zoals het volstrekt onmogelijk is om een top 100 allertijden samen te stellen, is het onmogelijk om bij zo’n vraag een boek aan te wijzen. Misschien kan je dat als je 80 bent, maar nu zeker niet. Bovendien: hoe meer boeken je leest, hoe groter en moeilijker de keuze wordt. Deze vraag moet men dus eigenlijk stellen aan analfabeten. Daardoor zou een prentenboek al snel het meest invloedrijke boek ter wereld kunnen worden.

Maar opnieuw: een essentieel boek? Dat verschilt per periode. Vorig jaar schreef ik lovend over Palmen, maar na een paar boeken heb je ook door dat het een trucje is; een trucje dat ze heel goed beheerst. Zo ook voor andere schrijvers.

Een ander soort antwoord: een essentieel type boek is er wel. Atlassen en andere boeken met veel kaartmateriaal heb ik van jongsaf aan verslonden. Ik tel hier snel 9 atlassen, wat me nog tegenvalt. Maar dat is wel hetgeen wat het dichtst in de buurt van een essentieel boek komt.

Stokjes naar iemands hoofd smijten doe ik niet zo graag. Wie wil mag het stokje oppikken, wie niet wil laat het lekker liggen.


Comments

3 reacties op “Boekenstokje”

  1. Ja, als ik al m’n boeken zou moeten gaan tellen was ik een dag of wat bezig!

  2. Leuk om te lezen wat je leest. Alles is verlicht is een geweldig boek. Helemaal goeie keus. En ik kan dat ook niet: boek van het jaar, boek van de week… dat weet ik pas na een lange tijd, als er weer veel boeken overheen zijn gegaan. Dan is er dat ene dat langer beklijft.

  3. Wat grappig dat ik veel van de boeken die je noemt zelf ken of bezit. Zo zie je maar dat lezen dus internationaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *