Er zijn probleem en oplossing, en hoe die zich tot elkaar verhouden, dat is problematisch. Want gewoonlijk is er een probleem, en daar is een oplossing voor. Soms is het een eenvoudige oplossing, een andere keer is de oplossing complexer.
Maar kan het ook andersom? Is het mogelijk om erst een oplossing te hebben zonder een probleem te hebben? Ik dacht aan het verhaal van de benzine. Toen dit goedje in de 19e eeuw werd uitgevonden, had niemand er een toepassing voor. Het was in feite een oplossing zonder probleem, omdat het probleem, de aandrijving van de benzinemotor, nog moest worden uitgevonden. Of is dat niet zo? Is het benomen van benzine als oplossing iets vanuit het huidig perspectief. Immers, het werd pas oplossing met de uitvinding van de motor. Vooruitlopend op de toekomstige uitvinding van de waterstoffusiemotor, zou water dan ook alvast oplossing voor het wereldenergieprobleem moeten zijn, terwijl die waterstoffusiemotoren nog even waargemaakt moeten worden.
Ik moest denken aan Oskar Schell, de held uit Extreem Luid & Ongelofelijk Dichtbij van J.S. Foer. Oskar heeft een sleutel, maar weet niet bij welk slot deze sleutel hoort. Om en passant een eenzinsrecensie te doen: J.S. Foer heeft een grote dosis schrijftalent, maar zou eens wat minder wijdsprakig mogen zijn. Enfin, Oskar heeft met zijn sleutel de oplossing voor een onbekend probleem.
Toch klinkt het niet geheel overtuigend – bestaan er oplossingen voordat er problemen zijn?
Geef een reactie