Een klein, kruimig, onderzoekje

Wanneer at u voor het laatst gekookte aardappelen, met groente en een stukje vlees?

En dan bedoel ik dat u daar zelf voor gezorgd had, niet dat iemand anders dat voor u had bepaald.

Want sinds ik deze week een generatiegenoot sprak – dat doe ik wel eens – die net als ik in een jaar geen gekookte aardappels had gegeten, vermoedde ik een generatieomslag. Enige andere mensen die ik daarover bevraagd hebben bevestigen dat beeld. Bestaat het Hollandse wat-de-pot-schaft nog?


Comments

9 reacties op “Een klein, kruimig, onderzoekje”

 1. Tja, dat schillen, h?. En die uitlopers, omdat er altijd overblijven waar nooit wat mee gebeurt. Voor een stamppotje heb ik dat schillen nog wel over, drie keer per jaar. Maar voor bij de dagelijkse groente en de rest? Als er zoveel soorten rijst, pasta, graan, en desnoods geprefabriceerde aardappel zijn?

 2. yep!
  maar alleen omdat wij die ‘arappels’ Maarten* placht ze zo te noemen, ontdekten in het keukenkastje.
  * was niet alleen naamgenoot maar ook vader van mijn lief die al enige jaren geleden overleed. hij was een groot voorstander van Hollandse-pot.

 3. Mijn vriend heeft hiervoor gelukkig een ‘bomma patatjes’: ze belt bijna elke week (als we langsgaan in elk geval) om te vragen: ‘patatjes om te bakken, of stoemp?’ (patatjes zijn aardappeltjes in het Vlaams ๐Ÿ˜‰
  Dus ik eet ze soms toch, maar zelden gekookt. Puree eet ik h??l graag in de winter. Gebakken of koude patatjes altijd. Maar gewoon zo, gekookt, en that’s it.. Naah.

 4. Zelf eet ik het liefst rijst of pasta, maar die kinderen van mij hebben zoiets van “wat, alweer rijst?” Die eten het liefst gekookte aardappels, met jus. Ik voorspel een tegenbeweging. Aardappels eten om je af te zetten tegen je ouders. En een kookboek getiteld “Eten zoals Omi dat maakte”.

 5. maarten avatar

  Hmm ja dat idee van een tegenbeweging spreekt me wel aan (al doe ik er niet aan mee).

 6. Vraag maar aan mijn moeder…

 7. Dat zal wel bij m’n moeder geweest zijn. Ben zelf geen voorstander van het gekookte kruimige aardappeltje. Gebakken smaken ze al een stuk beter, lekker met rozemarijn uit de oven. Rijst is lekker, couscous, pasta, tortilla’s. Er is zoveel lekkerder dan het gekookte kruimige aardappeltje!

 8. Ik eet graag aardappelen, maar die kook ik niet. Krieltjes in de schil met kruidenboter en rozemarijn, aardappelpuree balletjes, schijfjes met kruiden, puree met kaas… Ik eet liever aardappel producten dan rijst op pasta maar het schillen en koken komt er niet aan te pas.

 9. Geert Wilders laatst in de Volkskrant:
  “Het lekkerst zijn aardappelen met jus, een flinke gehaktbal of saucijs en erwtjes en worteltjes.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *