Verbeelding

‘The head of John the Baptist on a plate’ neurie ik een zinnetje, een van de zinnetjes van Pete Doherty die in mijn hoofd zijn achtergebleven. Zoals ook de zin ‘Ik werd wakker om tien uur ’s avonds onder de tafel’ door mijn hoofd blijft spoken. De rest van het verhaal is wellicht niet zo interessant maar die ene zin spreekt tot de verbeelding.

Of hoe ik ook probeer een goede vertaling voor imagination te vinden, verbeelding bevat toch maar een deel van de betekenis. Aanvullende suggesties zijn welkom.

Gerdesiaweg, kondigt een stem aan. De mensen in deze metro worden vervoerd. Dat is de lijdende vorm: ze ondergaan het. Ze zitten op hun stoeltjes en proberen vooral niet aanwezig te zijn. Dat uit zich in radicaal staren naar het grote niets voor zich, of vluchtgedrag in sms, krantenpuzzels of een boek als ‘De Oorlog in de Amsterdamse Onderwereld’. Billboards met reclame voor donorschap en reizen naar Parijs proberen te verkopen aan deze stoicijnse menigte. In de auto luister ik voor het eerst in lange tijd naar met het oog op morgen.


Comments

5 reacties op “Verbeelding”

 1. Ah, ja, Het Grote Gelaten Ondergaan van het OV.

  Het grappige is dat dat Ondergaan afgelopen is bij grote vertragingen. Ineens wordt zo’n anonieme, zwijgende massa dan een groep mede-avonturiers, waarmee je eerdere ervaringen, meningen en hoop deelt.

  ’t Is alleen zo jammer dat je in die gevallen zo verdomde laat thuis bent, anders zou het van mij best vaker mogen gebeuren.

 2. Ah, was jij ook bij het legendarische optreden afgelopen week?
  Met dj Norbert als held van de avond?
  Ik baal nog dat ik dat gemist heb.

 3. dj Norbert? Geen idee over wie je het hebt, was hij een van die vier voorprogramma’s bij Pete Doherty in de Watt?

 4. O je was in de Watt, haha, nee dan was Norbert er niet. Die draaide hier in Tivoli om Pete heen. Lang verhaal, laat maar.

 5. Het verhaal staat gelukkig ook op 3voor12: http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/42810912

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *