Rationale irrationaliteit

Op een afstand van tien meter ontwaarde ik de stand. Weer een energiemaatschappij. Twee weken terug heb ik tien minuten aan een ijskoude deuropening gestaan om een verkoper van E.On af te poeieren. Toen ik achteraf wat uitspraken van de verkoper ging controleren bleken zijn feiten ook maar uit de lucht gegrepen. En hij verkocht niet louter windenergie.

De liberalisering van de energiemarkt heeft een hausse aan marketingcampagnes te weeg gebracht. Over de effectiviteit kan je je twijfels hebben: als je Frans Bauer en Maurice de Hond inhuurt om je product aan de man te brengen, ben ik vooral niet geneigd over te stappen.

Terwijl ik naar de supermarkt onderweg was, stonden ze dus weer te verkopen. Die mensen bot afkappen kan ik ook wel, maar goed, dan krijg je weer van die SIRE-reclames over onbeschoft gedrag richting medeburgers. Deze dame vroeg waarom ik nog steeds bij die dure energiemaatschappij zat. Waar ik het vandaan haalde, weet ik niet meer, maar ik had mijn antwoord elders als suggestie gehoord. ‘Ik betaal graag meer’ riep ik terug. ‘Dan kan ik niks voor u betekenen’, zei ze terug.

Kijk. De rationele verwachting dat de calculerende burger wel het goedkoopste zal willen afslachten door iets volslagen idioots te roepen is werkende tactiek om die verkopers met een mond vol tanden te laten staan. Volgende keer vraag ik of ik een pompoen bij ze kan kopen.


Comments

5 reacties op “Rationale irrationaliteit”

 1. Ha, geniaal. Wel oppassen met die pompoen, straks zeggen ze nog “ja” ook, en dan zit je er mooi aan vast.

  “Omdat ik hun huisstijl mooier vind dan die van jullie,” dat lijkt me ook een hele geldige reden.

 2. Of heel paranoia om je heen gaan kijken, vragen hoe zij weet welke energiemaatschappij jij betaalt en iets mompelen over aliens en een chip in je hoofd.
  Dat helpt vast ook.

 3. maarten avatar

  @Quirk Dat staat niet in het stukje, maar ik had in het gesprekje de vraag beantwoord bij welke energiemaatschappij ik zit.
  @Max Dat van die huisstijl vinnik ook een goeie.

 4. Laatst bleek diegene die ik al bij de inleidende vraag probeerde af te kappen van Amnesty te zijn, wat resulteerde in het mij naroepen over een drukke winkelstraat van:”Oh, u geeft dus niets om mensenrechten!?” Toen heb ik heel hard NEE! geroepen. Wat natuurlijk ook volslagen idioot is…

 5. Ah, maar die vraag had je al niet moeten beantwoorden natuurlijk.
  @ Erik: van mensen die dat doen word ik heel agressief. Dus ik zou hetzelfde reageren als jij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *