De kuch

Nadat ik het mailtje had geschreven besloot ik het om te werken tot een weblogstukje.

Vanaf de wandkleden staren heiligen ons aan. Wij, dat is het publiek dat zich een avond verplaatst in hun wereld. Middeleeuwse muziek weerklinkt in de kapittelzaal. Hoewel minstens een kwart van de zaal verkouden is, weten vrijwel allen een hoestbui te bewaren tot de pauze.

Er is ons namelijk tevoren expliciet gevraagd of we heel stil willen zijn tijdens dit college muziektheorie, want het wordt opgenomen als luisterboek. En blijkbaar kan dat: de afgeladen zaal is muisstil. Die zo gezochte civil society bestaat heus wel, maar maakt gewoon niet zoveel lawaai.

Na de pauze was het een stuk rustiger. Blijkbaar was ik niet de enige die zich een beetje dom voelde.

Maar waarom doe ik zo moeilijk die oorspronkelijke tekst om te zetten? Die oorspronkelijke tekst is toch leuker?

Afgelopen maandag was ik naar Studium Generale geweest, dat is de populaire wetenschap afdeling van de plaatselijke Universiteit. Ze nodigen dan een wetenschapper uit die iets mag vertellen over zijn of haar vakgebied. Maandag zijn ze gestart met een inleiding in muziektheorie bij klassieke muziek. Oftewel: wat hoor je nu eigenlijk en hoe is het opgebouwd. Wel passend bij de aula van het academiegebouw, dat is een oude kerk naast de Domkerk waar jij geloof ik ook nog een diploma hebt gekregen. Dan hoor je van die Gregoriaanse gezangen en kijk je naar de eeuwenoude wandtapijten. Omdat de serie colleges ook nog wordt opgenomen voor audioboek zat iedereen heel stil op zijn stoel en deed zijn uiterste best niet te hoesten, wat nog best een opgaaf was gezien het feit dat half Nederland verkouden is (over mijn ziekteverschijnselen later deze e-mail). Wel positief dat iedereen zo goed meewerkte aan het stil zijn voor de opname, alleen de professor was te horen en dus gaat het nog niet zo hard met de verhuftering van Nederland. Wel voelde ik me na het eerste deel redelijk simpel, het was nogal ingewikkeld voor iemand die nooit (veel) muziektheorie heeft gehad. Gelukkig was ik niet de enige, na de pauze was de zaal ineens nog maar voor 70% gevuld terwijl die daarvoor helemaal nokkie vol zat. Desalniettemin wel leuk en nu ben ik op zoek naar een cd met gregoriaanse gezangen.


Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *