Komeet in nevelen

Het regent in de straten – zo zou ik met het parafraseren van de Dijk willen beginnen. Maar dat is niet waar. Het nevelt in de straten, dat klopt dan wel. En iedereen zit binnen want het is maandagavond en fris.

De Domtoren is stemmig in flarden gehuld. Autolichten zijn meer zichtbaar dan anders. Mijn handen voelen koud op het staal van mijn stuur. Ik houd het pedaaltempo hoog en pak de randjes van de fietspaden die ik goed genoeg kan om zoiets zonder valpartijen te kunnen doen.

De brug op. Er ligt veel geel herfstblad op het pad, mooier dan andere jaren, maar moeilijk zichtbaar in het natriumlicht.

Over de brug klinkt rumoer. Bij de bushalte aan de overkant staat een groep mensen. Ze slaan op trommels en hebben gastoeters bij zich. Kraken gaat door, roepen ze in koor. Hier is vanavond een kraakpand ontruimt. Of ze nog bezig zijn weet ik niet. Er branden nog wel lichten in het gebouw, maar de politiebusjes zijn weg.

Als een komeet in de nacht zoef ik langs ze. Tot de voordeur hoef ik nergens voor te stoppen.


Comments

3 reacties op “Komeet in nevelen”

 1. We fietsten een gelijke route, op ongeveer het gelijke moment!
  Toen ik probeerde langs te zoeven echter, zag de lange arm der wet iemand in het publiek staan, waarmee de arm nog een appeltje te schillen had. Op dat moment bevond ik me, samen met fiets en mede-fietsers, precies tussen arm en arrestant. Van zoeven was toen geen sprake meer; het lawaai kwam nog wat later…

 2. maarten avatar

  Dat van die route was bekend, we hadden het pas al eens over de voetbalplaatjes op het stoplicht even verderop: http://www.filmvanalledag.nl/archive/2010/07/06/voetbalplaatjes

  Wel ontsnapt aan de machtige arm der wet?

 3. Dat is waar ook, en die domtoren kan natuurlijk niet missen, vanaf welke kant je ook komt, dat ding ligt zelden buiten een route..

  Na een klein oponthoud mocht ik snel weer doorfietsen, gelukkig maar, want het sfeertje stond me verder helemaal niet aan met al die opgefokte honden en zwaailichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *