Taalvaria (2)

Zoals velen zou ik Twitter de schuld kunnen geven. De clou blijkt ook wel uit te kunnen in 140 tekens, of misschien iets meer.

*

Het verwarrend maar ook wel herkenbare in landen als Italie en Frankrijk is dat elke grote stad dezelfde straat- of pleinnamen heeft. Er is Republique, Liberté. In Italië Cavour, Vittorio Emanuale en Garibaldi.

*

Wie dat verzonnen heeft, om in het Frans tachtig Quatre-vingt te noemen, vroeg ik. Alsof het een wiskundige was die de taal heeft bedacht. Maar het blijkt meer een soort taalarcheologie. In meer Europese talen is het twintigtallig stelsel terug te vinden. Vigesimal noemt de Wiki het. Spannend, maar een echt goed verhaal erover heb ik nog niet kunnen vinden.

*

Woord van de dag (25 maart): Stante pede (via J.)

Woord van de dag (26 maart): Ullrichwinter (via @lvnoord) (“Winter gevuld met rust, weinig sport en goed eten, vernoemd naar de Duitse wielrenner Jan Ullrich, die elke seizoen weer hard moest trainen om op gewicht te komen.”)

*

In mijn stasi-database met persoonsinformatieadresboek met namen is er een categorie familie.

Daar sta ik zelf ook in. Omdat het lastig genoeg is je eigen telefoonnummer te onthouden.

Welnu: ben ik familie van mezelf? Is die categorie correct?


Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *