Over het gevaar van trams

In de hedendaagse kenniseconomie staat, heel verrassend, kennis centraal en kennis is iets dat in mensen zit of wordt opgeschreven. Regelmatig zeg ik dan ook dat het belangrijk is dat dingen duidelijk en volledig worden opgeschreven. Meestal illustreer ik dat met de opmerking ‘dat als ik morgen onder de tram raak, jij overmorgen nog verder moet kunnen werken’. Of een variant daarop, maar altijd komt daar dit tram in voor. Nogal een drastisch voorbeeld, maar wel duidelijk. Al zijn er niet al te veel trams in Nederland, dus misschien kan niet iedereen zich er wat bij voorstellen.

Eigenlijk ben ik op zoek naar een iets minder fatalistisch voorbeeld. Mijn leraar Frans zei ooit ‘Als je volgend jaar besluit Boeddhist-zendeling te worden, dan heb je ieder geval dit diploma nog’.

Heeft u wat betere metaforen?


Comments

5 reacties op “Over het gevaar van trams”

 1. Wonderlijk genoeg gebruik ik ook altijd het tram-scenario.

  Schetsen dat je de lotto-jackpot kan winnen en dus nooit meer komt opdagen, klinkt wat zonniger. Maar die tram is helaas realistischer. Zeker hier in Den Haag, waar dagelijks nogal wat trams je pad kruisen.

 2. Als ik morgen ineens je baas word, moet je mijn werk kunnen doen.
  Zoiets?

 3. maarten avatar

  @Robert: dat van de lotto brengt me weer op een ander ‘standaardantwoord’. Als mij gevraagd wordt een onmogelijke toekomstvoorspelling te doen, bijvoorbeeld wat de inflatie over drie jaar is, dan antwoord ik regelmatig ‘als ik dat zou weten zou ik hier ni

 4. Aangezien ik in een tramloze regio woon, hou ik het op bussen…

 5. maarten avatar

  @Max: of omvallende hunebedden ๐Ÿ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *