In Europa (4): Bari

Lang was ik niet in Bari. Havenstad. Al het schuim der aarde spoelt hier aan, zo was ik tot drie keer toe gewaarschuwd.

Er zijn ook niet veel aantekeningen. Ja, Corso Antionio de Tullio 6, + 39 080 5282828. Vanaf dat adres vertrok de boot naar Patras, Griekenland.

Vanaf het station liep ik naar de kade. Op de kade kocht een ticket voor de overtocht – het goedkoopste wat er was. Voor 30 euro mocht ik aan boord maar had ik geen slaapcabine. Een moeizame nacht volgde. Uiteindelijk viel ik in slaap op een bank in een leeg restaurant aan boord van de ferry.

The New Italians verscheen in 1994. Toen ik in Bari was dus al een gedateerde Classic uit de Penguin-reeks. Niet dat het veel uitmaakte: het relaas van een voormalig journalist van The Independent dat ik gekocht had op Roma Termini deed me een beetje begrijpen hoe het fenomeen Zuid-Italie werkte. In de paar dagen dat ik er doorheen was gereisd had ik namelijk wel de Vesuvius en Herculaneum uitgebreid bekeken, maar was ik goeddeels voorbij gegaan aan staat van verval die zichtbaar was in de dorpen en stadjes langs het spoor.

Ook vanavond vertrekken de boten weer uit Bari.


Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *