Geneuzel over The Hobbit

Jaren na Lord of the Rings is nu ook The Hobbit in de bioscoop. Het navolgende stukje bevat spoilers over de afloop van het verhaal, dus niet verder klikken als u nog naar de bioscoop wil. Wat observaties en geneuzel:

Wat fijn om terug te zijn in Midden Aarde. Op punten is de film ook stevig over de top: de ‘levende bergen’ in de Nevelbergen die met stenen gaan gooien, de achtervolging door Aardmanstad, het gaat allemaal erg ver. Spectaculair is het wel.

Maar wat een worsteling moeten de makers gehad hebben met het verhaal. De Hobbit is een sprookje, en In de Ban van de Ring het uit de hand gelopen vervolg daarop – en dus een epos. Nadat je Lord of the Rings als film gemaakt heb, kan je bij de Hobbit ook niet enkel kiezen voor het sprookje. Maar dat zorgt er wel voor dat er andere accenten in het verhaal komen te liggen. Niet alleen de tocht van de dwergen naar de Eenzame Berg is een verhaal, maar er komen belangrijke verhalen bij zoals het verdrijven van de Necromancer uit Dol Goldur. Net als figuren als Radagast en Azog: in de boeken vaak niet meer dan een voetnoot, in de film uitgewerkt tot karakters. Uit een samenstelling van verhalen van Tolkien is een film gemaakt, met de Hobbit als basis.

Wat het op zich ook mogelijk maakt om (delen) van de Silmarillion te gaan verfilmen, bijvoorbeeld het verhaal van Beren en Luthien. Dus zo rond 2017 in de bioscoop…?

Het filmverhaal bijt zich ook in z’n eigen staart. In de film geeft Gandalf de sleutels van Erebor aan Thorin. Gandalf heeft die gekregen van Thrain, de vader van Thorin. Maar er wordt niet verteld, hoe en waar. Dus pakte ik de appendix er nog eens bij: Jaar 2850 van de Derde Era: Gandalf trekt Dol Goldur weer binnen en ontdekt dat de meester ervan inderdaad Sauron is, die alle Ringen verzamelt en nieuws over de Ene te weten probeerte te komen, alsook over Isildurs Erfgenaam. Hij vindt Thrain en ontvangt de sleutel van Erebor. Thrain sterft in Dol Goldur. Gandalf hoeft helemaal niet van Radagast te leren wat er gaande is in Dol Goldur, hij wist dat al. Dus terugsturen die film, hij klopt niet. Kom maar terug als het wel in orde is.


Comments

Eén reactie op “Geneuzel over The Hobbit”

  1. Annemarie avatar

    Ik werd er erg blij van. Begon daarna in het boek (had ’t op de middelbare school door weten te worstelen) en vloog er dit keer wel doorheen. Een van de goede voornemens voor 2013: nog minstens 1x naar dit eerste deel. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *