De queeste #12s13f bracht ons naar Assen, afgelopen zaterdag. Assen, het Stonehenge van Nederland. In de oertijd tjokvol hunebedden, vuistbijlen en veenlijken gestopt, vervolgens vergeten en in 1809 door Lodewijk Napoleon tot hoofdstad van Drenthe gemaakt, terwijl er op dat moment zo’n 150 huizen stonden. Dat deed men in de 19e eeuw wel vaker, spontaan ergens een hoofdstad aanwijzen, zie onder meer de geschiedenis van Athene of de hoofdstad van de gemiddelde Amerikaanse staat.

In deze uit de krachten gegroeide 19e eeuwse hobby maakten we een rondje om 13 foto’s te maken. Daarbij kwamen we langs het grote standbeeld van Lenin, die hier weer op een voetstuk staat. Sommige 20e eeuwse hobby’s worden in de 21e eeuw uit nieuwsgierigheid weer tevoorschijn gehaald. Lenin stond ouderwets statig aan de Drentse Hoofdvaart. Het ontbrak de sociaal realisten wel een beetje aan humor, en hun navolgers anno 2013 in Assen waren ook vergeten dat het best leuk zou zijn om Lenin een hawaihemd aan te doen. De andere optie, de tentoonstelling loodzwaar te maken door alle gruweldaden van de Sovjetleiders Lenin en Stalin onder de aandacht te brengen, heeft men ook over het hoofd gezien. De storm in het glas water die hierover opstak een aantal maanden terug is dan ook wel te begrijpen.

Hoogtepunt in het bezoek aan Assen was de ontdekking van de Vanderveen, een warenhuis dat z’n gelijke niet kent. Wij dwaalden van roltrap naar roltrap, langs badslippers naar motorolie en kattenvoer. In het grand cafe hielden we een feest rondom de Drentse turf. Vanuit de hoogste toren hadden we uitzicht op de grote opblaastent waar de Open Dag van Zorg & Welzijn werd gehouden. Maar ook in de Vanderveen konden wij geen blauwe deuren ontwaren. Het lijkt er op dat in heel Assen geen blauwe deuren zijn. Wel stikt het van de deuren in donkergroen en antraciet. Misschien kan iemand met te veel vrije tijd om handen de Algemene Plaatselijke Verordening even nalezen of er iets is vastgelegd over de kleur van de deur in Assen.

Tot slot brachten wij een bezoek aan het Drents Museum, een fraai stukje high culture dat weer mooi contrasteerde met de systeemplafondundergroundcultuur die later in het weekend op mijn pad kwam. Ook staat er een oeroud wagenwiel in het Drents Museum, dus indien u nog een keer het wiel uit wil vinden, schroom dan niet, maar bezoek eerst het Drents Museum voor een prototype.

prehistorischwiel

Comments

Eén reactie op “Assen”

  1. Annemarie Vanderveen avatar
    Annemarie Vanderveen

    It’s all in the name, dat weet je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *