Een opvolger voor last.fm?

Als muzieknerd ben ik fan van last.fm. Althans, van hun statistiekjes. Door jarenlang vast te leggen waar je naar luistert – iedere track – ontstaat er je eigen big-data-speeltuin met in mijn geval zo’n 70.000 tracks. Dat is nog niet de helft van wat ik luister, maar het is leuk om doorheen te bladeren.

Maar er komen hoe langer hoe meer scheurtjes in het systeem. Het programma voor de Mac die de scrobbles naar last.fm verzorgt crasht doorlopen (en is al anderhalf jaar niet geüpdatet). Mijn nieuwe stereo speelt heel mooi Spotify, maar stuurt niet en passant die data door naar last.fm. Zo klopt er niets meer van de statistiekjes, en dat kan natuurlijk niet. Maar los daarvan – statistieken kloppen immers nooit – lijkt bij last.fm stilstand achteruitgang. Dus tijd voor een alternatief.

De tijd die ik nu besteed aan het schrijven van dit stukje, had ik ook kunnen gebruiken om op zoek te gaan naar dat alternatief, maar het was tenslotte Nablopomo, dus moest er ook een stukje komen. Dus misschien binnenkort een volgend stukje met het resultaat van de zoektocht.


Comments

Eén reactie op “Een opvolger voor last.fm?”

  1. Ergens zou Last.fm de mooiste service ever moeten zijn, maar ze missen de boot ernstig. Het is er nog steeds 2005, of zo. Helaas is er geen alternatief voor.
    Ik luister mijn Spotify via Sonos, en dat scrobbled vrij goed (al is er regelmatig storing). Het mooie is dat Sonos als scrobbled wat je speelt, dus ook Bandcamp, Soundcloud en lokale muziekbestanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *