Huis Doorn

Verscholen in de bossen ligt een plek waar allerlei Europese geschiedenis samenkomt. En tegelijkertijd waar die geschiedenis ook is doodgelopen.

Aan de titel ziet u dat ik het over Huis Doorn heb. Hoe zat het ook weer? Eind 1918 werd de Duitse keizer Wilhelm II afgezet aan het einde van de uitputtingsslag die de Eerste Wereldoorlog is gaan heten. Niet meer welkom in eigen land, stapte hij op de trein en arriveerde hij in Nederland. Wilhelmina zat er mee in haar maag: de keizer onderdak verlenen was geen goed signaal richting de Geallieerden, maar tegelijkertijd: hij was wel de Keizer! Een ver familielid, al was dat maar omdat alle vorstenhuizen onderling familie waren. Die kon je niet zomaar laten staan.

Na verschillende maanden en een logeerpartij op Kasteel Amerongen koopt Wilhelm het Huis Doorn, een klein kasteeltje op de Utrechtse Heuvelrug. Hij is dan in de 60 en laat een massa spullen uit Duitsland overkomen. Het kasteel wordt gemoderniseerd en ingericht met meubels uit de Berlijnse paleizen.

En zo ligt In een dorp aan de voet van de Utrechtse bossen een bijzondere plek. Wilhelm was zich maar al te bewust van de geschiedenis. Pruisische koningen, Duitse keizers, Russisch tsaren, (grootmoeder) Queen Victoria, het staat er allemaal bij alsof ze op een lange vakantie zijn en volgende week weer terug kunnen komen.

De Europese verbondenheid blijkt ook wel uit de bordjes voor bezoekers: meertalig. De folder van het familiekasteel van de Hohenzollerns in Zuid-Duitsland ligt ook bij de ingang.

Andere gerelateerde plaatsen in de buurt waar ik aan moest denken: het Belgenmonument in Amersfoort (Eerste Wereldoorlog) en het Kasteel Sypestein in Loosdrecht (de teloorgang van adel). Je zou er een fietstocht van kunnen maken.

Tot slot, omdat dit ik op dit weblog nu eenmaal graag kaartmateriaal laat zien. De rondleiding van een uur was de moeite waard, maar zorgt dat je wel snel langs alle kamers wordt geleid. In één van de vitrines lag dit.

Dankzij het online archief van Huis Doorn weet ik nu dat het een sigarettenetui is waarop het westelijk en oostelijk front van de Eerste Wereldoorlog in 1915 staat afgebeeld.


Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *