Panklare oplossingen voor de Wunderkammer

Daar zit ik, temidden van 3.000 blogposts over twintig jaar, 19.000 tweets in het archief en twee grote Obsidian Vaults. Te midden van mijn bergen data, gecureerd, uitgezocht, uitgestald.

Dat beeld ontstond bij deze schildering van Jacob Campo Weyerman te gast in Engeland, dat in Noord-Brabants Museum in Den Bosch hangt (en van Jan de Bie is). (Zie de wiki)

Zittend in mijn Wunderkammer is de vraag of ik Film van Alledag en Het verhaal van de Plaats niet moet samenvoegen, of ik niet een deel van de tweets moet importeren, en wat ik verder wil verbouwen. ChatGPT schreef 80% van een script dat zoiets mogelijk maakt al voor me. Nu nog even 19.000 tweets beoordelen.

Dus ik spendeerde bijna een dag aan mentale energie op de vraag of ik weer een blogroll kon toevoegen aan mijn weblog. WordPress zelf is een mooie applicatie, maar het plug-in landschap is veranderd: een fors aantal betaalde plug-ins gericht op zoveel mogelijk verkeer, webshops, SEO en rondpompen van content. Nauwelijks meer community-driven plug-ins.

Wat ik wil lukt niet: één lijst met weblogs, geordend op datum van laatste geupdate. Twintig jaar terug was dat gemeengoed. Het is niet uitgesloten dat het gewoon wel kan, en dat ik iets over het hoofd zie, maar een panklare oplossing ontbreekt.


Comments

3 reacties op “Panklare oplossingen voor de Wunderkammer”

  1. Desalniettemin valt mij nu Uw blogroll op, en hoewel die niet uit de door U gezochte enkele, automatisch ververste lijst bestaat, vind ik deze vorm persoonlijk misschien nog wel mooier, want ambachtelijker. Of althans, zo voelt het. Daarnaast vond ik er zojuist een paar weblogs die ik nog niet kende, en dat is natuurlijk helemaal fijn.

    Verder enigszins off-topic, maar wat mij opvalt bij veel hedendaagse weblogs is dat een reactie mogelijkheid ontbreekt. Ik vermoed dat dat komt omdat die de laatste jaren sowieso weinig gebruikt werd (en daarom dus maar weggelaten), maar ik denk juist dat het essentieel is voor een eventuele opleving van oude tijden. Naast een blogroll kwam ik niet zelden op interessante weblogs via een reactie van een weblogger op weer een ander weblog.

    Uw hernieuwde energie doet overigens deugd (en werkt aanstekelijk). Opdat komend jaar daadwerkelijk een opleving van het alternatieve Nederlandstalige internet kent. Chapeau en beste wensen!

  2. WordPress is allang niet meer de gebruiksvriendelijke software die het ooit was. Het is bij gebrek aan alternatief dat ik het blijf gebruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *