Dramatisch Turku

De meeste posts van de afgelopen weken op dit weblog zijn voorgekookt, staan al weken klaar als concept om gepland geplaatst te worden tijdens de vakantie. Is dat voorkoken ook bloggen, vraag ik me af, maar het antwoord is misschien niet zo belangrijk.

Ik was opnieuw in Turku (Finland) en bleef er iets meer dan 12 uur, en ik herkende nauwelijks iets van wat ik in 2007 zag. De foto’s van 2007 heb ik ook al enige tijd niet meer bekeken.

Om te kijken of ik herkenningspunten zou zien in de stad had ik de wekker om 7 uur gezet. Om 6 uur 50 was ik wakker en stapte ik er maar uit. Volgens buienradar was het 15 graden en ik trok de trui aan die ik mijn campingtrui noem. Een rondje centrum, buiten zou wel ergens koffie en een broodje te krijgen zijn. Die 15 graden bleek eerder 18 en mijn trui was knap warm.

Turku is grotendeels wederopbouw uit de jaren 50. Flatgebouwen met ondergrondse winkelcentra die lange winters kunnen doorstaan. Een enkel restant van voor de Tweede Wereldoorlog in de vorm van Jugenstil, Russische Empire of Baltische houtbouw. Om 7 uur ‘s ochtends is er nog weinig volk op straat, zelfs geen alcoholisten.

Pas bij terugkomst zag ik de dramatische wolkenlucht achter deze foto en besloot de werkelijkheid nog iets te helpen. Een wat bleke en functionalistische stad als Turku kan immers wel wat meer drama gebruiken.


Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *