Bij Jan en bij Koen stukjes over zomerlezen. Vier boeken gelezen deze vakantie. Gekozen voor niet te ingewikkelde boeken, het is immers vakantie.
- Bij de bibliotheek kwam ik Doelwit Åland tegen van Jaap Jonker. Die had ik rustig laten liggen, ware het niet dat Åland (eilanden tussen Zweden en Finland) onze bestemming waren. In deze thriller uit 2019 plannen de Russen een invasie op het gedemilitariseerde gebied en komt een Nederlandse politieman, op vakantie, midden in het onderzoek en de actie te staan. Thriller is netjes opgebouwd, niet heel geloofwaardig, maar prettige pageturner waardoor ik een paar dagen later toch anders rondkeek op de eilanden.
- Uit een hele andere hoek kwam Het einde van het begin (Childhood’s End) van Arthur C. Clarke. Dit Sf-verhaal uit 1953 is op onderdelen gedateerd, zoals veel werk uit die tijd, maar de mystieke wending maakt het interessante atypische sciencefiction.
- Thomas Dekker blijkt meerdere biografische vertel-alles boeken te hebben. Sportbiografieen lezen snel weg maar worden ook snel oud. Hij vertelt over z’n eerste stappen in z’n carriere als wielrenner, wordt prof, wint van alles, grijpt bij tegenslag en blessures naar doping. Dekker is niet echt diepgaand in het onderzoek naar oorzaken. Dit boek eindigt in 2011, als hij aan het tweede deel van z’n sportloopbaan begint. Voor het vervolg is er wikipedia.
- Tot slot koos ik Tom Clancy’s Jacht op de Rode Oktober uit voor twee dagen reizen. Een jaren ’80 koude-oorlogklassieker over onderzeeboten. Goed geschreven thriller op het snijvlak van inlichtingen, techniek en marine. Erg fijn als je een boek zoekt om de tijd mee te doden. Opvallend zijn de overeenkomsten in vorm met het boek van Jaap Jonker.
Alle boeken gelezen als e-book; deels via de app van de online bibliotheek. Die app is – als je inloggen eenmaal voor elkaar krijgt – erg handig om snel iets te proberen. Daardoor startte ik met Camus, Dennett en Von Benda-Beckmann, maar die zijn allemaal nog niet uit. Dat is ook meteen het gevaar: het aanbod is (te) overweldigend en daardoor kom je nergens.
Geef een reactie