Via Taaldacht belande ik bij de kaarten van Jean Joseph Tranchot. Deze Fransman was in dienst van Napoleon aangesteld om het gebied tussen de Maas en de Rijn stelselmatig in kaart te brengen. Dat deed hij nauwgezet, tot ongenoegen van Napoleon, die liever iets had dat snel klaar was en minder gedetailleerd.
De kaarten van Tranchot zijn pas na zijn dood in 1815 afgemaakt; de Pruisen die het beheer van de collectie hadden overgenomen deden er tot 1828 over.
Deze mij onbekende geschiedenis zorgde dat ik verdwaalde in de digitale bibliotheek van de VU, waar je een behoorlijke collectie oude kaarten hebt, onder meer de kaarten van Tranchot voor het Nederlands grondgebied. Dat is dan met name Limburg.
Links zijn niet alleen een krachtig, zich aan hiërarchie onttrekkend, medium maar ze zijn ook verslavend om te blijven klikken.
Wat de kaarten van Tranchot zo interessant maakt is hun detailniveau. Topotijdreis van voor 1850 is nogal grof. Op deze manier kunnen we bijna honderd jaar eerder terug in de tijd, bijvoorbeeld naar Nijmegen.
Mijn oog viel op het dorp Sevenum, aan de rand van de Peel. Zelfs de karrensporen door de heide- en veengebieden zijn in kaart gebracht.
Overigens is de grens in het landschap rond 1920 nog nauwelijks verschoven. Dezelfde kronkelende weg, dezelfde namen van boerderijen.
Geef een reactie