Zelf een stabureau maken van resthout

Ondertussen duurt de coronacrisis ruim 10 maanden en sindsdien heb ik zeker 80% van de tijd thuis gewerkt. In de zomer was er iets meer mogelijk, maar met de herfst kwam de thuissituatie weer terug. En dus weer terug in een situatie met weinig beweging en afwisseling.

In de kerstvakantie kwam ik Harmoni Desk tegen. Een stabureau, zou dat een goed voornemen zijn om iets meer beweging te krijgen gedurende de werkdag? Maar met 195 euro behoorlijk aan de prijs. Martijn wees me nog op alternatieven zoals de Upsta die een fractie goedkoper is.

Maar: kon ik niet zelf iets maken wat er op leek? Via a beautiful mess had ik snel een voorbeeld gevonden gemaakt uit multiplex.

Het werd toch iets anders. Al een aantal jaar terug had ik verschillende houten standaards gemaakt waar boeken op kunnen rusten. Zo kan je boeken in je kast ook een beetje tentoonstellen.

Op een van die standaards kan mijn laptop staan en vervolgens zet ik die standaard op de magnetron om een prettig hoogte te hebben om naar te kijken (vergelijkbaar met het eerder genoemde voorbeeld van a beautiful mess). Daarnaast moest er een plank zijn voor een extern toetsenbord en muis. Twee restjes multiplex aan elkaar gezet (80×25 cm) en vervolgen hoekjes afgerond om te voorkomen dat je je polsen er aan openhaalt.

Daarna heb ik zo’n twee weken gewerkt met een stapel (kook)boeken of atlassen onder de toetsenbordplank. Dat geeft namelijk de mogelijkheid goed te oefenen met een prettige hoogte voor het toetsenbord. Die hoogte is voor ieder mens anders, en aanvankelijk had ik de hoogte te laag ingeschat. Pas vandaag heb ik echt pootjes onder het toetsenbord gemaakt.

Een tijdelijke oplossing. Niets zo permanent als een tijdelijke oplossing.

Verder is het ding niet echt de moeite waard: gemaakt uit verschillende restjes hout (er zit multiplex, vuren en mdf in), maar het gebruik van een bureau om aan te staan als afwisseling op zitten bevalt goed. Kosten: nul euro (geheel gemaakt met bestaande restjes, houtlijm en een paar schroeven).

Auditief jaarlijstje, en ook iets nieuws

Het zijn de loze dagen tussen kerst en oud & nieuw. Jaarlijstjestijd.

Albums

 • Spinvis – Trein Vuur Dageraad
 • Kevin Morby – City Music
 • The National — Sleep Well Beast

Lied van het jaar: Arcade Fire – Everything Now. Ook concert van het jaar. Album, tja, dat zullen we maar vergeten.

Podcasts: aanvullend op vorig jaar:

 • The Allusionist – over taal (Engels) en z’n prachtige anekdotes.
 • Discovery – het wetenschapsprogramma van de BBC World Service
 • Revolutions – Mike Duncan’s prachtige geschiedenisserie
 • De Rode Lantaarn – Vanaf een bank in Amsterdam-West bespreken twee heren de Tour de France, of een andere wielerkoers.
 • Haagse Zaken – Journalisten van NRC verdiepen zich in een thema of persoon in de Haagse werkelijkheid.
 • S-Town – De meest besproken podcast van het jaar. Een waar kunstwerkje.

Iets nieuws dan.
Dit weblog is de afgelopen jaren steeds verder in het slop geraakt. Het concept is nu wel klaar. Tegelijkertijd bedacht ik de afgelopen maanden iets nieuws. Kom er eens kijken.

Duizelende Duizendtallen

Snel bekijk ik mijn telefoon om in te checken. De betaling voor de parkeerplaats staat nu aan. Het is een winderige middag in april in Amsterdam. Op de horizon komen snel grijze wolken aangesneld, sommigen zo grijs als het IJ. Het regent bijna. Met grote stappen loop ik langs de kade op weg naar mijn afspraak.

Binnen wacht mij het internationaal gezelschap. Er is ook een tolk bij, die vertaalt tussen Nederlands en Chinees. Dat gaat heel vlot, behalve met getallen. Als ik wat grote getallen noem, wil ze die toch even opschrijven. Ze merkt iets op over een ander getalstelsel in het Chinees.

Afgelopen weekend ontdekte ik hoe dat werkt, en dat is fascinerend. De westerse telling werkt in duizendtallen: duizend, miljoen, miljard. Iets waar je nooit over nadenkt, want het is zo in alle talen die ik ken. In het Chinees dus niet: dat werkt met tienduizendtallen. Dus: tienduizend, 100 miljoen, biljard. Bij het vertalen is een fout snel gemaakt, dus schrijft een tolk het getal op, om vervolgens de puntjes even anders te zetten (1.000.000.000 vs 10.0000.0000).

Auditief jaarlijstje 2016

Lange tijd dacht ik geen muzikaal jaarlijstje te schrijven in 2016. Tot ik een paar dagen terug op Facebook reageerde op een post en ineens een lijstje had. 2016 werd onverwacht het jaar van de podcast. Voor lange autoritten en voor tijdens huishoudelijke klusjes. Prettige ontspannend en vooral invalshoeken en diepte die je op de reguliere radio zelden tegenkomt.

Albums
Radiohead – a Moon Shaped Pool
Wilco – Schmilco
Basia Bulat – Good Advice
Nicolas Jaar- Sirens
Mono – Requiem for Hell

Live-optredens
Basia Bulat – Paradiso, 8 mei – een popshow in al z’n raffinement.
Bruce Springsteen – Malieveld, 14 juni – doorgaan tot je niet meer op je benen kan staan.
Wilco – Tivoli Ronda, 9 november – de post-Trump show. Of hoe muziek een kater weg kan spoelen.

Podcasts
Het jaar van de podcast dus.

 • The Talk Show with John Gruber – Minimaal 2 uur gebabbel van John Gruber, de blogger achter Daring Fireball. Veel Apple. Erg ontspannen voor lange autoritten.
 • Exponent – De gesproken toelichting op de analyses van Stratechry. Over business, internet en strategie. Vooral over de grote bedrijven.
 • 99% Invisible – Achtergronden in ontwerp en techniek van onze leefomgeving. Radiodocumentaires uit de VS over alle ontworpen aspecten in ons leven, waar we ons zelden bewust van zijn.
 • De Correspondent – Net als in hun artikelen probeert de Correspondent een andere invalshoek. Soms een wat pedant toontje, maar regelmatig interessant.
 • The History of Rome – Een wat oudere podcast, maar gezien het onderwerp is dat niet zo belangrijk. In minstens 179 delen door de geschiedenis van de Romeinen. In de afgelopen weken ben ik tot deel 20 gevorderd.

Plogproef

Of ik ook ging ploggen, vroeg Woordenaar gisteren. Welnu, ik was het eigenlijk niet van plan maar ik kan het ook wel een dagje, of misschien een aantal dagen proberen. Ik verzon alvast een aantal titels, zoals Plogproef, Plogplaatjes, Plogmania of Plogpagina.

De dag begon thuis, achter het witte bureau met granenkoffie (die mijn maag beter verdraagt dan echte koffie).

plog1-1

Dan klaar maken om de deur uit te gaan. Vandaag naar Beverwijk. Het nieuwe grijze pak aan.

plog1-2

In de auto. Omdat ik pas tegen tien uur wegreed, een rustige weg.

plog1-3

De ochtend in Beverwijk is om voordat ik het weet, en natuurlijk vergeet ik helemaal een bijdrage voor het plog te maken. Nog net eentje in de spiegel op het toilet.

plog1-4

Terug naar kantoor, waar na anderhalf uur overleg het schaatsen een welkome afleiding vormt. De tien kilometer van Kramer was een mooie sportdrama.

plog1-5

Thuis aangekomen. De afwas bestrijden. (Een van de regels van ploggen lijkt te zijn dat huiselijk troep gewoon getoond mag, misschien wel moet worden). Tuinbonenpasta met olijven en feta maken.

plog1-6

Tot slot weer de fiets op, naar de maandelijkse fotoclub. Waar ik vooral foto’s bespreek, en geen nieuwe maak. Gelukkig stond bij de Majelladriehoek nog een scooter voor me, en sprong het licht op rood.

plog1-7

Published
Categorized as Default Tagged

Uitstapjes naar de IJzertijd

Aangezien ik gestrand ben in 1Q84 koop ik gewoon weer nieuwe boeken. In de ramsj kwam ik een boekje tegen dat ik eigenlijk een paar jaar terug had willen lezen. In van Abraham tot Jezebel vertelt Klaas Vansteenhuyse over archeologische vondsten die passen in het tijdsgewricht van Oude Testament (3000 v Chr. tot 600 v Chr). In hoeverre zijn de verhalen van Abraham, Mozes en David terug te vinden in opgravingen?

Eind 2009 stond ik in Beit She’an in wat nu Israel is op een heuveltop tussen de ruïnes uit de IJzertijd. Er hing een bordje met verwijzing naar Koning Saul en een verwijzing naar het Oude Testament.

beitshean

Uitkijkend over de Jordaanvallei was het best voorstelbaar om op deze heuveltop te wonen en uit te kijken naar de bewegingen van de andere stammen aan de andere kant van de vallei. Je kan er tegenwoordig ook met Google Streetview rondlopen. Er liggen ook nog Romeinse en Byzantijnse ruïnes naast. En het is er lekker zonnig, handig om de februaristorm van vandaag te vergeten.

Maar zijn dat soort steenhopen nu echt terug te voeren op de verhalen uit het Oude Testament? Vansteenhuyse beschouwt het kritisch en laat zien dat er vele lacunes en tegenstrijdigheden zijn. Geschreven tekst en archeologie sluiten zelden aan. Anderzijds: door het diffuse beeld komen wel elementen van herkenning door. Onderdelen zijn herleidbaar, Een leuk boekje, en het leest in een avond uit. Kaart en beeldmateriaal zou beter kunnen, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in oude geschiedenissen een leuke aanwinst.

Uit: the Sleepwalkers

Voor de belachelijk schappelijke prijs van 11 euro levert Penguin the Sleepwalkers van Christopher Clark. In deze ruim 500 pagina’s – exclusief voetnoten – levert de schrijver een verslag van de diplomatiek aanleiding van de Eerste Wereldoorlog. Hoe kon een burenruzie uitlopen op een oorlog tussen alle Europese grootmachten?

*

Het is ingewikkeld, is wat Clark laat zien. Veel personen met dubbele agenda’s en niemand met het totaaloverzicht. Veel reageren op basis van veronderstellingen en angst. There is no smoking gun – geen hoofdschuldige aan te wijzen, volgens Clark. In plaats daarvan geeft hij alle partijen een deel van de schuld.

*

Ook het noodlot heeft zijn rol. De chauffeur van Franz Ferdinand wordt niet op de hoogte gesteld van een wijziging in de route en reed daardoor een verkeerde straat in. Omdat de auto geen achteruitrijoptie had (het is 1914 tenslotte) moest de auto achteruit geduwd worden. Op dat moment kon Gavrilo Princip, die min of meer toevallig op dat punt stond, met zijn revolver toeslaan en de erfopvolger van Oostenrijk-Hongarije vermoorden. De aanleiding voor WO I was geboren. De oorzaken waren er al veel langer.

*

Dat is een van de vele anekdotes, die de oorzaak meer maakt dan een van louter -ismes (militarisme, imperialisme, nationalisme). De veelheid aan personen maakt dat dergelijk abstracte begrippen op hun plaats vallen, maar ook veel meer nuances vertonen. Een personenlijst en tijdlijn hadden een goede toevoeging geweest aan het boek.

Evenals dat de veelheid aan personen goede ingredienten zouden vormen voor een Europese dramaserie. Maar die zal er voorlopig wel niet komen. De Europese Commissie besloot geen herdenking te organiseren voor WO I. Te ingewikkeld, je gaat altijd wel op iemands tenen staan. Als dat al niet lukt, dan zal een succesvolle serie al helemaal lastig zijn.

*

Dit is een zeer leesbaar boek, dat een ingewikkeld periode toegankelijk maakt.

Uit: Butcher’s Crossing

Vandaag las ik Butcher’s Crossing uit, een van de andere romans van John Williams, die met Stoner postuum doorbrak in het afgelopen jaar.

*

Een roman in Kansas en Colorado, in de 19e eeuw, in de tijd van de bisonjacht. Het stadje Butcher’s Crossing dankt zijn bestaan aan een economisch systeem dat drijft op het afschieten van bisons en verkopen van de huid. De nieuwkomer Will Andrews, afkomstig van de Oostkust, arriveert er met een doel: het echte leven leren kennen. En dus gaat hij mee de bergen van Colorado in, om bisons te jagen.

Nederland is geciviliseerd landje waar wilde natuur niet bestaat en het meest gevaarlijke dier vermoedelijk een niet aangelijnde hond is. Mythes over de kolonisatie van land met bruut geweld daar doen we niet aan. De sprong naar 19e eeuws Amerika is groot. En waar ik me voor kan stellen dat Williams in 1960 in de VS iets los kon maken door in een boek als dit de zinloosheid van het ongeremd doden ter discussie te stellen, is dat hier anders. Jacht is  bijna taboe.

(Verder is het verschil minder groot hoor. Geen jacht, maar wel bioindustrie en geimporteerd bont. Niets verandert).

*

Het verhaal zit vol van details. Eten (gedroogde zoute bonen met bacon) wordt tot in detail beschreven, bij herhaling, totdat de herhaling je net zo tegen zit als de mannen die dit dieet werkelijk volgenden. 

*

Het verhaal is lineair. Geen meerdere perspectieven, geen noemenswaardige flashbacks. Gemakkelijk in een dag te lezen. Pageturner. Maar ook niet echt verrassend: plotwendingen laten zich wel vaak aan zien komen. Een fijn boek, zeker omdat ik weinig las over het Wilde Westen, maar ook niet de 5 sterren waard die NRC gaf.

Jaarlijstje (2013)

Terwijl ik in stilte bezig ben een visie op te stellen voor de toekomst van dit weblog, toch nog maar een jaarlijstje van de beste muziek van 2013.

Beste albums

1. Kurt Vile – Waking on a Pretty Daze – Met Kurt door de polder rijden is uitermate ontspannen.

2. Arcade Fire – Reflektor – Hype, en terecht

3. Nick Cave – Push the Sky Away

4. Mister and Mississippi – Mister and Mississippi

5. Mogwai – Les Revenants (Soundtrack)

6. Franz Ferdinand – Right Thoughts, Right Words, Right Action

Beste live optredens

1. Bruce Springsteen (Monchengladbach)

2. Patrick Watson (Crosslinx Festival)

3. J. Brahms (Ohrid Summer Festival)

4. Kurt Vile (Best Kept Secret)

5. Olafur Arnalds (Le Guess Who)

Meest gedraaide tracks volgens last.fm die niet op bovengenoemde albums voorkomen

1. The Boxer Rebellion – Diamonds

2. Foo Fighters – Walk (2 jaar oud maar nog steeds favoriet)

3. Sigur Ros – Brennisteinn

4. Lisa Hannigan – What’ll I Do

5. Low – Just Make It Stop