Mobile Generation (15)

Tussen bossen en weides fiets ik over de smalle weg. Smal, maar breed genoeg dat hier van twee kanten verkeer elkaar net kan passeren. Het is rond het vriespunt. Nog een kilometer of vijf en dan ben ik thuis.

Voor me fiets een scholier. Wel heel erg langzaam. Want hoewel ik gewend ben scholieren in te halen, zijn ze zelden zo langzaam. Voorovergebogen zit deze jongen en pas al ik hem inhaal zie ik het: zijn mobiel zit vastgemonteerd op zijn stuur en hij kijkt een filmpje terwijl hij naar huis toe tuft.


Bijna twintig jaar geleden begon deze serie op dit weblog. Vandaag zag ik mooie gelegenheid om weer wat toe te voegen.

Jaarlijstje 2022

De toekomst komt uit België, of uit het verleden. Zo kan ik het muzikaal jaaroverzicht van 2022 samenvatten.

Om te beginnen met het verleden. Meest gedraaide nummers en albums kwamen van bands die al lang mee gaan.

 • Verrassing was dat ik het nieuw album van Bløf goed kon waarderen. Lichtvoetig, nauwelijks anders dan 15 jaar terug, luisterde ik het voorjaar veel in de auto naar Polaroid.
 • Arcade Fire had opnieuw een geweldige single en een album wat daarna alleen kon tegen vallen. The Lightning deel I en deel II zijn nummers die het goed doen in hun oeuvre, en automatisch goed passen in een bombastische stadionshow. Oprecht begrijp ik niet waarom er een knip zit tussen de twee nummers. In het tijdperk van streaming knip je daarmee een nummer in twee delen wat veel sterker is als geheel. Anno nu luistert menigeen via playlists en verliest het geheel z’n kracht. Het album was niet slecht (zoals Everything Now) maar bevatte niet nog een aantal krachtige nummers.
 • The War on Drugs kwam eigenlijk niet met een nieuw album. Alleen met een luxe uitgave van het vorig jaar verschenen I Don’t Live Here Anymore, maar daar stond dan wel weer een geweldig nieuw nummer op met Oceans of Darkness. Opnieuw: waarom zo in het tijdperk van streaming? Dat zo’n luxe uitgave het goed doet in de platenwinkel vlak voor de feestdagen snap ik, maar op Spotify wordt de fragmentatie alleen maar groter.

Low was zo’n andere veelgeluisterde band die al jaren mee gaat. Low bracht geen nieuw materiaal uit, en de vraag is of er ooit nog iets gaat komen, gezien het overlijden van zangeres Mimi Parker.

Sharon van Etten dan? We’ve Been Going About This All Wrong haalt de zesde plek in meest gedraaide albums op last.fm. Ook een artiest die meer dan 10 jaar meegaat.

De toekomst komt uit Belgie, was een conclusie van de afgelopen maanden. Nieuw bands zoals The Haunted YouthSchool is Cool en Warhaus komen met uitstekende producties. Via de afspeellijst Vakantiebandje, die ieder jaar meegaat op vakantie, heb ik gelegenheid om meer tijd te investeren in nieuwe namen, en niet terug te vallen op Spotify-mixtapes of andere playlist die oude bekenden voorschotelen.

Geheel in het thema van het jaar gemaakt met Stable Diffusion (AI dus)

Jaarlijstje 2021

Muziek

Autorijden, en het gebrek daaraan, beinvloed het jaarlijstje dusdanig. Het wordt een dun lijstje zonder reistijd om eens goed muziek te horen.

Het was een avond in september. De zon was al onder gegaan toen ik vanuit Zandvoort door Haarlem slingerde op weg naar huis. Haarlem is drempels, stoplichten en rotondes.

Pas toen hoorde ik echt welk meesterwerk Low heeft gemaakt met hun overstuurde gitaren in HEY WHAT. Tot dan toe was ik er vanuit gegaan dat ik hun laatste albums niet meer snapte, maar dat 2011 toch een mooi jaar was geweest. Ook 2021 bleek een raak jaar te zijn. Luisteren in een afleidingsloze omgeving.

Andere albums uit 2021 die ik veel geluisterd heb:
The War on Drugs – I Don’t Live Here Anymore
Beachy Head – Beachy Head
Celeste – Not Your Muse
Mogwai’s – As the Love Continues

Podcasts

Hiervoor verwijs ik graag naar de lijstjes van vorige jaren, want daar staat ook nog altijd veel moois in.

Ook interessant dit jaar:

 • De laatste dagen van Freddy Mercury – Mooie serie van zes afleveringen
 • Leopold II – langgerekte afleveringen van anderhalf uur per stuk, met veel muziek en opsmuk over de tweede koning der Belgen. Verder dan twee afleveringen ben ik nog niet, maar geeft
 • De Machine – Niels Aalbers en Atze de Vrieze praten iedere twee weken over de nieuwtjes in de muziekindustrie. Interessante combinatie van muziek en economie.
 • Oud Utrecht – Arjan den Boer in gesprek met Utrechtse historici.

Allemaal te vinden via je favoriete podcastspeler.

Software

Als thuiswerken het centrale thema is bij muziek, dan kan een categorie software niet ontbreken. Nu ik toch meer en meer vooral tijd doorbreng achter het beeldscherm, is het een goed idee om wat kritischer te worden op de software die je gebruikt.

 • Obsidian: Onenote gebruikte ik al jaren om aantekeningen te maken. Maar het staat stil. Obsidian biedt nu een aantal nieuwe dingen: supersnel, links tussen notities, zeer ver in te stellen naar eigen wensen, en als basis een simpel setje tekstbestanden.
 • Rectangle, Cleanshot en Bartender zijn ook kleine stukjes software die werken net even gemakkelijker maken.

Boeken

Een aantal van de boeken die de moeite waard waren in 2021:

 • Revolusi – David van Reybrouck – het grote verhaal over Indonesie en de onafhankelijkheid.
 • Cixin Liu’s – Het Drielichamenprobleem – Vervreemdende science fiction van China’s beroemdste sf-schrijver.
 • Pieter Waterdrinker – Tsjaikovskistraat 40 – Rusland begin jaren ’90 in een kleurrijke roman.

Zelf een stabureau maken van resthout

Ondertussen duurt de coronacrisis ruim 10 maanden en sindsdien heb ik zeker 80% van de tijd thuis gewerkt. In de zomer was er iets meer mogelijk, maar met de herfst kwam de thuissituatie weer terug. En dus weer terug in een situatie met weinig beweging en afwisseling.

In de kerstvakantie kwam ik Harmoni Desk tegen. Een stabureau, zou dat een goed voornemen zijn om iets meer beweging te krijgen gedurende de werkdag? Maar met 195 euro behoorlijk aan de prijs. Martijn wees me nog op alternatieven zoals de Upsta die een fractie goedkoper is.

Maar: kon ik niet zelf iets maken wat er op leek? Via a beautiful mess had ik snel een voorbeeld gevonden gemaakt uit multiplex.

Het werd toch iets anders. Al een aantal jaar terug had ik verschillende houten standaards gemaakt waar boeken op kunnen rusten. Zo kan je boeken in je kast ook een beetje tentoonstellen.

Op een van die standaards kan mijn laptop staan en vervolgens zet ik die standaard op de magnetron om een prettig hoogte te hebben om naar te kijken (vergelijkbaar met het eerder genoemde voorbeeld van a beautiful mess). Daarnaast moest er een plank zijn voor een extern toetsenbord en muis. Twee restjes multiplex aan elkaar gezet (80×25 cm) en vervolgen hoekjes afgerond om te voorkomen dat je je polsen er aan openhaalt.

Daarna heb ik zo’n twee weken gewerkt met een stapel (kook)boeken of atlassen onder de toetsenbordplank. Dat geeft namelijk de mogelijkheid goed te oefenen met een prettige hoogte voor het toetsenbord. Die hoogte is voor ieder mens anders, en aanvankelijk had ik de hoogte te laag ingeschat. Pas vandaag heb ik echt pootjes onder het toetsenbord gemaakt.

Een tijdelijke oplossing. Niets zo permanent als een tijdelijke oplossing.

Verder is het ding niet echt de moeite waard: gemaakt uit verschillende restjes hout (er zit multiplex, vuren en mdf in), maar het gebruik van een bureau om aan te staan als afwisseling op zitten bevalt goed. Kosten: nul euro (geheel gemaakt met bestaande restjes, houtlijm en een paar schroeven).

Auditief jaarlijstje, en ook iets nieuws

Het zijn de loze dagen tussen kerst en oud & nieuw. Jaarlijstjestijd.

Albums

 • Spinvis – Trein Vuur Dageraad
 • Kevin Morby – City Music
 • The National — Sleep Well Beast

Lied van het jaar: Arcade Fire – Everything Now. Ook concert van het jaar. Album, tja, dat zullen we maar vergeten.

Podcasts: aanvullend op vorig jaar:

 • The Allusionist – over taal (Engels) en z’n prachtige anekdotes.
 • Discovery – het wetenschapsprogramma van de BBC World Service
 • Revolutions – Mike Duncan’s prachtige geschiedenisserie
 • De Rode Lantaarn – Vanaf een bank in Amsterdam-West bespreken twee heren de Tour de France, of een andere wielerkoers.
 • Haagse Zaken – Journalisten van NRC verdiepen zich in een thema of persoon in de Haagse werkelijkheid.
 • S-Town – De meest besproken podcast van het jaar. Een waar kunstwerkje.

Iets nieuws dan.
Dit weblog is de afgelopen jaren steeds verder in het slop geraakt. Het concept is nu wel klaar. Tegelijkertijd bedacht ik de afgelopen maanden iets nieuws. Kom er eens kijken.

Duizelende Duizendtallen

Snel bekijk ik mijn telefoon om in te checken. De betaling voor de parkeerplaats staat nu aan. Het is een winderige middag in april in Amsterdam. Op de horizon komen snel grijze wolken aangesneld, sommigen zo grijs als het IJ. Het regent bijna. Met grote stappen loop ik langs de kade op weg naar mijn afspraak.

Binnen wacht mij het internationaal gezelschap. Er is ook een tolk bij, die vertaalt tussen Nederlands en Chinees. Dat gaat heel vlot, behalve met getallen. Als ik wat grote getallen noem, wil ze die toch even opschrijven. Ze merkt iets op over een ander getalstelsel in het Chinees.

Afgelopen weekend ontdekte ik hoe dat werkt, en dat is fascinerend. De westerse telling werkt in duizendtallen: duizend, miljoen, miljard. Iets waar je nooit over nadenkt, want het is zo in alle talen die ik ken. In het Chinees dus niet: dat werkt met tienduizendtallen. Dus: tienduizend, 100 miljoen, biljard. Bij het vertalen is een fout snel gemaakt, dus schrijft een tolk het getal op, om vervolgens de puntjes even anders te zetten (1.000.000.000 vs 10.0000.0000).

Auditief jaarlijstje 2016

Lange tijd dacht ik geen muzikaal jaarlijstje te schrijven in 2016. Tot ik een paar dagen terug op Facebook reageerde op een post en ineens een lijstje had. 2016 werd onverwacht het jaar van de podcast. Voor lange autoritten en voor tijdens huishoudelijke klusjes. Prettige ontspannend en vooral invalshoeken en diepte die je op de reguliere radio zelden tegenkomt.

Albums
Radiohead – a Moon Shaped Pool
Wilco – Schmilco
Basia Bulat – Good Advice
Nicolas Jaar- Sirens
Mono – Requiem for Hell

Live-optredens
Basia Bulat – Paradiso, 8 mei – een popshow in al z’n raffinement.
Bruce Springsteen – Malieveld, 14 juni – doorgaan tot je niet meer op je benen kan staan.
Wilco – Tivoli Ronda, 9 november – de post-Trump show. Of hoe muziek een kater weg kan spoelen.

Podcasts
Het jaar van de podcast dus.

 • The Talk Show with John Gruber – Minimaal 2 uur gebabbel van John Gruber, de blogger achter Daring Fireball. Veel Apple. Erg ontspannen voor lange autoritten.
 • Exponent – De gesproken toelichting op de analyses van Stratechry. Over business, internet en strategie. Vooral over de grote bedrijven.
 • 99% Invisible – Achtergronden in ontwerp en techniek van onze leefomgeving. Radiodocumentaires uit de VS over alle ontworpen aspecten in ons leven, waar we ons zelden bewust van zijn.
 • De Correspondent – Net als in hun artikelen probeert de Correspondent een andere invalshoek. Soms een wat pedant toontje, maar regelmatig interessant.
 • The History of Rome – Een wat oudere podcast, maar gezien het onderwerp is dat niet zo belangrijk. In minstens 179 delen door de geschiedenis van de Romeinen. In de afgelopen weken ben ik tot deel 20 gevorderd.

Plogproef

Of ik ook ging ploggen, vroeg Woordenaar gisteren. Welnu, ik was het eigenlijk niet van plan maar ik kan het ook wel een dagje, of misschien een aantal dagen proberen. Ik verzon alvast een aantal titels, zoals Plogproef, Plogplaatjes, Plogmania of Plogpagina.

De dag begon thuis, achter het witte bureau met granenkoffie (die mijn maag beter verdraagt dan echte koffie).

plog1-1

Dan klaar maken om de deur uit te gaan. Vandaag naar Beverwijk. Het nieuwe grijze pak aan.

plog1-2

In de auto. Omdat ik pas tegen tien uur wegreed, een rustige weg.

plog1-3

De ochtend in Beverwijk is om voordat ik het weet, en natuurlijk vergeet ik helemaal een bijdrage voor het plog te maken. Nog net eentje in de spiegel op het toilet.

plog1-4

Terug naar kantoor, waar na anderhalf uur overleg het schaatsen een welkome afleiding vormt. De tien kilometer van Kramer was een mooie sportdrama.

plog1-5

Thuis aangekomen. De afwas bestrijden. (Een van de regels van ploggen lijkt te zijn dat huiselijk troep gewoon getoond mag, misschien wel moet worden). Tuinbonenpasta met olijven en feta maken.

plog1-6

Tot slot weer de fiets op, naar de maandelijkse fotoclub. Waar ik vooral foto’s bespreek, en geen nieuwe maak. Gelukkig stond bij de Majelladriehoek nog een scooter voor me, en sprong het licht op rood.

plog1-7

Published
Categorized as Default Tagged