Oorlog & Vrede

Tussen 1861 en 1869 schreef Leo Tolstoj Oorlog & Vrede. Schrijven is schrappen, naar men zegt. Tolstoj vondt van niet. Na afronding van de eerste ‘oerversie’ wijzigde hij nog veel aan het boek, en voegde nog honderden pagina’s toe.

Afgelopen weken las ik de oerversie, ook al zo’n 1.800 pagina’s in pocketuitgave. Het verhaal voert de lezer langs de Russische adel in de periode van de oorlogen met Napoleon. In korte scenes wisselen oorlog (veldtochten tegen Napoleon) zich af met het huiselijk leven en de society in Moskou en St. Petersburg. Tolstoj bezorgt je een levendig inzicht in deze periode. Geen moment zou je denken dat je een 19e eeuws boek leest. Het kost hem nagenoeg geen moeite 200 jaar te overbruggen.

Afsluiting op z’n recensiekonings: 4 sterren. 5 sterren voor het verhaal, 1 ster aftrek omdat ik bij pagina 1.400 ook wat moeite had door te lezen bij de zoveelste roddel uit de society. Voor het overige: prachtige 19e eeuwse soap – voor als u nog eens wat tijd over heeft.

3 comments

  1. Ik heb de definitieve versie gelezen en kan niet zeggen dat er veel overbodige pagina’s in zitten. Behalve het laatste hoofdstuk dan. 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *