roestig weblog

Whatsapp, Telegram en de dansvloer

De overname van Whatsapp door Facebook kwam als geroepen. Precies het voorbeeld dat ik nodig had in het stuk dat ik al langere tijd in mijn hoofd zit.

Een van de redenen om dit weblog in stand te houden, en zelfs nieuw leven in te blazen door de installatie van WordPress, is mijn onbehaaglijk gevoel bij de walled gardens die de sociale netwerken als Facebook, Tumblr en Instagram zijn. Ik ben liever baas over eigen content, in plaats van het over te laten aan een groot netwerk waarbij de vraag altijd blijft wat er met de content gebeurd. Gratis betekent immers altijd jezelf en je gegevens verkopen aan adverteerders. Bovendien, al die fragmentatie.

Er zijn ook een hoop tegenargumenten.

 • sociale netwerken stimuleren innovatie: telkens komt er weer iets nieuws en de concurrentie is hevig.
 • sociale netwerken zijn laagdrempelig. Hoewel een website opzetten met WordPress belachelijk makkelijk is tegenwoordig, is de drempel om een app op de telefoon te installeren nog veel lager.
 • misschien hecht ik mij wel te veel aan het geheel online, en zou ik de vluchtigheid en fragmentatie juist voor lief moeten nemen.

Uiteindelijk is het ook een kwestie van zwaartekracht. Waar de interessante mensen zijn, daar ga je naar toe. De DJ weet dat hij eerst de meisjes op de dansvloer moet zien te krijgen, de jongens volgen dan vanzelf.

Whatsapp is zo succesvol omdat vrijwel iedereen er is. In de bus hoorde ik een studente vertellen over een studiegroep die communiceerde via Whatsapp. De ene jongen die geen smartphone had, viel buiten de groep.

Na de overname van Whatsapp door Facebook wordt Telegram als alternatief genoemd. Of dat terecht is, is een terzijde, maar het viel op dat ik bij installatie vanochtend 3 bekenden zag op Telegram, en nu staat de teller op 11 bekenden. Het wordt iets drukker op de dansvloer. In de Whatsapp-lijst staan overigens meer dan 100 contacten, denk ik. Voorlopig laat ik Whatsapp ook nog maar op de telefoon staan. Het zou me verbazen als Nederland van de Whatsapp verslaving afkickt uit angst voor Mark Zuckerberg.

Het is jammer dat het niet lukt om dit soort protocollen ‘open’ te maken. Alleen ‘oude’ internettoepassingen zoals e-mail, IRC en http zijn open en werken onafhankelijk van de grote bedrijven. Er zijn ongetwijfeld open varianten voor Whatsapp en Telegram. Maar zolang er niemand te vinden is op de dansvloer, heeft het weinig zin ze te gaan gebruiken.

2 Comments

 1. woordenaar

  Er is ook een open variant van Twitter (identi.ca), maar niemand die het gebruikt. Het gebruik van WhatsApp gaat ook niet veranderen, want de meerderheid zal WhatsApp blijven gebruiken. Hoe “veilig” Telegram ook is.
  Ja, al die fragmentatie. Maar jij gebruikt toch ook (het tegenwoordig gratis) Flickr om hier je foto’s te plaatsen? Die host je niet zelf (wat ook zou kunnen).

  Ik doe overigens precies hetzelfde. Het blijft een spagaat tussen gratis her en der of duur betaald op je eigen.

 2. maarten

  Tja, Flickr, net zoiets. Zit ik al sinds 2005, ken en volg daar mensen die niet naar hier komen, dat soort argumenten. Ik kom ook niet verder dan de spagaat benoemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 filmvanalledag

Theme by Anders NorenUp ↑