roestig weblog

In Europa (6): Athene

Nadat ik ruim twee weken in Italie had doorgebracht – met z’n mondaine stedelijke cultuur van fare bella figura – had Griekenland toch een ander karakter. Midden in een miljoenenstad waar het verkeer raast tussen de middenhoogbouw liggen ook een paar steenhopen die volgens sommigen de fundamenten van de Europese beschaving zijn, maar waar op zich niet zoveel aan te bekijken is. De moderne stad is er dominant.

100_0861+bewerking1

*

In Athene kocht ik mijn cardreader om foto’s van de camera af te kunnen halen en op cd te kunnen laten branden. Die cardreader gebruik ik 9 jaar later nog – best een unicum in een tijdperk waarin digitale producten zelden 5 jaar oud worden.

*

Ook speelde ik twee partijen schaak met een Amerikaan. Beide verloor ik, hoewel de tweede partij nog erg leuk werd omdat ik vanuit verloren positie een alles-of-niets aanval deed. Achteraf vertelde hij dat hij alleen had verloren van mensen die uit voormalige communistische landen kwamen. Zijn theorette was dat ze in die landen ruim voldoende tijd hadden gekregen te oefenen.

*

Mijn aantekeningen, die ik vanavond terug las, zijn nogal direct. Ik erger me aan de staat van onderhoud van stad, aan het koude weer (het was november). Ik ben blij over het Benaki museum en het Olympisch park. Wandel er tussen demonstraties en verbaas me over de koffiehuizen waar alleen mannen zaten.

100_0894+bewerking1

2 Comments

  1. woordenaar

    Misschien ga ik dit jaar wel naar Griekenland, je stukje maakt mij alleen nog maar nieuwsgieriger.

    • maarten

      Athene is verschilt wel behoorlijk ten opzichte van de eilanden of het binnenland, denk ik. Ik ga nog een vergelijkbaar stukje schrijven over Thessaloniki maar verder ben ik nooit in Griekenland geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 filmvanalledag

Theme by Anders NorenUp ↑