Carthago

Afgelopen zaterdag bezochten we de tentoonstelling Carthago in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. En oude stenen, daar kan je mij over het algemeen wel voor interesseren. Op Sicili├ź zag ik bij een opgraving al eens een Carthaagse baksteen, die helemaal onderop, in het fundament van een gebouw lag. Dus naar Oudheden.

Grieks, niet Carthaags, maar wel oud.
Grieks, niet Carthaags, maar wel oud.

Het was een tentoonstelling met gemengde gevoelens. Verrassend was de nadruk op de continu├»teit: Carthago hield niet op te bestaan na de Punische oorlogen. De Romeinen walsten namelijk alles plat en zaaiden het land in met zout, maar besloten ruim 100 jaar later Carthago te herbouwen. Ruim de helft van de tentoonstelling beslaat de periode van Carthago van na de Punische oorlogen. Een onverwachte invalshoek, waarbij ook onderdelen uit Carthago in de vroegchristelijke periode (400 – 600 AD) wordt meegenomen. Een vraag die ik dan niet beantwoord zag: waarom werd de dominante rol van de stad daarna overgenomen door andere steden? Straks toch even Wikipedia lezen.

En hoewel ‘wel leuk’ blijft toch de indruk hangen dat het een tamelijk conservatieve tentoonstelling was met vooral een opstelling van gebruiksvoorwerpen in vitrines. Glas, sieraden, begraafplaatsstenen, beelden van goden. De tentoonstelling had een enorme verdieping kunnen krijgen met meer kaartmateriaal en illustraties.

Omdat ik de rest van Oudheden nooit gezien had, bleef er nog genoeg anders te zien (Romeinen in Nederland, veel over het oude Egypte, Merovingisch Glas, een kindertentoonstelling over de IJstijd met leuke spelletjes, een overzicht van archeologische vondsten in Nederland). Maar alleen voor Carthago hoeft u niet naar Leiden af te reizen.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *