• Torenstraat, 1913

    Onteigening voor een verkeersweg Elandstraat – Prinsegracht (Den Haag). Torenstraat/Vondelstraat

    Recent kwam ik langs de digitale collectie van kaarten van de VU. Een onderwerp in die collectie zijn onteigeningen. Voor onteigeningen moest in 1913 blijkbaar een besluit genomen worden door Staten-Generaal. Met rode lijnen is dwars door het stedelijk gebied heen.

    Het was even een puzzel om te kijken waar deze kaart vandaag de dag in de stad te vinden was in de binnenstad.

    OpenStreetMap, Torenstraat/Vondelstraat

    Een beetje snuffelen in Delpher laat zien dat er inderdaad destijds sprake was van de aanleg van de weg; zie dit krantenartikel.

    Artikel uit De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad.

    Bij een wandeling door Den Haag afgelopen jaar waren de brede, grote gebouwen me ook weer opgevallen.

    Deze kaart markeerde dus het begin van een straat. De uitvoering duurde, zover ik begrijp, nog wel een paar jaar.

    ____

  • Zandwinplassenatlas

    De lokale bouwstijl is vaak een vertaling van de binnen redelijke afstand beschikbare materialen. Natuursteen tref je bijvoorbeeld maar zelden in Nederlandse gebouwen.

    Andersom: het landschap is soms een vertaling van de historische behoefte aan bouwmaterialen.

    Opeens zie je het.

    Een blogger schrijft:Vlakbij Noordwolde ligt de Spokeplas, een recreatieplas die ontstaan is bij zandwinning in de jaren 60 van de vorige eeuw. De foto toont een robuust metalen bankje, vooral bedoeld om lang mee te gaan, niet om langdurig op te zitten. Zo staat Nederland vol met dit soort plekken.

    Zandwinning voor wegen, wijken en spoorlijnen. Op veel plekken: waar je zand weghaalt, stroomt het gat vol met water.

    Een snelle zoekactie leert dat er nog geen brede waardering is voor zandwinplassen. Vooruit, in Gelderland is er wat gedaan, en Drenthe heeft een dataset. Ik stel voor dat er komend jaar een Zandwinplassenatlas wordt gepubliceerd. Een vuistdik koffietafelboek met brede inventarisatie van alle ondergewaardeerde locaties voor delfstofwinning.

    ____

  • Albumjaarlijstje 2024

    Ook in 2024 kocht ik geen draadloze koptelefoon. Aangezien ik alles kwijt kan raken heb ik liever drie verschillende exemplaren van traditionele ‘oortjes’ in huis slingeren.

    Shuffle, en algoritmisch samengestelde afspeellijsten, zorgen ervoor dat ik blijkbaar 2.366 verschillende albums luisterde in 2024. Circa, want de uitdraai van het nog steeds bestaande last.fm maak ik een paar dagen te vroeg.

    Opvallende albums dit jaar:

    • Froukje – Noodzakelijk Verdriet
    • Mono – Oath
    • Future Islands – People Who Aren’t There Anymore – ergens bij Eemnes zet ik dit op, de weg is al een grotendeels afgelegd, maar er is nog ruimte voor licht verteerbare elektropop
    • Beth Gibbons – Lives Outgrown – Portishead is lang geleden, maar dit doet er, wat zachter dan voorheen, sterk aan denken.
    • Blaudzun – Latter Days
    • Bright Eyes – Five Dice, All Threes
    • Maggie Rogers – Don’t Forget Me – is er ruimte voor Amerikaanse countrypop? In 2024 zeker.

    ____

  • Podcastjaarlijstje 2024

    In tegenstelling tot muziek of boeken kunnen podcasts ieder jaar terugkomen op een jaarlijstje want de kracht van veel podcasts is het periodieke ‘weerzien’ met je hosts. Maar over veel titels schreef ik andere jaren al.

    Podcast-app Overcast heeft blijkbaar statistieken met meest beluisterde titels. Dat maakt het wel makkelijk.

    Nieuw dit jaar in veel geluisterd:

    • De Ongelooflijke Podcast. Een wekelijkse gesprek met een duidelijk EO-profiel, maar er zit tenminste behoorlijke inhoud in. Vanuit alle invalshoeken wordt het onderwerp secularisatie uitgelicht met wisselende gasten.
    • Zo simpel is het niet – Stellinga & Schinkel over economie. De NRC-podcast die blijkbaar nog ontbrak: macro-economie en begrotingsbeleid.
    • Stuurloos. Een serie van de Volkskrant over de bestuurbaarheid van dit land. Zijn de verwachtingen aan het organisatievermogen van de overheid redelijk, of totaal overspannen? Wat maakt iets wel of niet uitvoerbaar?

    ____

  • Een verhaal zonder de schaduw van de toekomst

    Las: Simon Spruyt – Junker: een Pruisische blues (2014). Dat is een graphic novel die speelt aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

    Afbeelding via blog van de auteur

    Een graphic novel stelt je in staat in een uur iets te lezen over een zwaar onderwerp. We maken kennis met Ludwig, die opgroeit op een Pruisisch landgoed als zoon van een adelijke vader, die op het slagveld zijn been verloor.

    Een wereld van adel die dan al verleden tijd is, ingehaald door industrialisatie, en toch nog doorleeft, vasthoudend aan gewoonten en tradities. Beide zoons gaan naar de militaire academie om opgeleid te worden tot officier in cavalerie, zoals de traditie voorschrijft. De traditie is niet zonder problemen.

    Het is ingewikkeld iets uit die tijd te schrijven of te lezen zonder de Eerste Wereldoorlog er als een donderwolk boven te laten hangen. Mooie beelden; stemmig blauwgrijs voorkomt te veel vrolijkheid.

    ____

  • Driving home for Christmas

    ____

  • Boekjaarlijstje 2024

    Meer dan andere jaren schreef ik consistent op welke boeken ik las en wat ik er over dacht. Geen slecht jaar en ik ben tevreden met de nieuwe gewoonte om tenminste iets op te schrijven bij een boek dat ik lees.

    Beste boeken die ik dit jaar las:

    ____

*****