Een fraai ontworpen bellentableau. Deurklink met de juiste hoek. En ik had een selfie.

hervonden weblog
Een fraai ontworpen bellentableau. Deurklink met de juiste hoek. En ik had een selfie.
____
Terrasweer begin Maart1. Het voelt als een onderdeel van het Antropoceen maar als je tijd hebt moet je er dan maar van profiteren.
Een tijd lang staat de Green Divide op de radar. Een gravelroute over de Heuvelrug en de Veluwe. Ik knipte het stuk Ermelo – Apeldoorn uit de route om die eens te kunnen proberen.
Het was een mooie gelegenheid om nieuwe instrumenten te proberen. Recent kocht ik een Quad Lock om daarmee mijn telefoon op de fiets te kunnen bevestigen als een fietscomputer. Verder installeerde ik Mini Bike Computer om routes in te kunnen laden. Dat betekent geen aanschaf van een Garmin of Wahoo.
Slurpt dat geen batterij, je telefoon als fietscomputer gebruiken? Het viel me enorm mee. Het scherm staat permanent aan. Op een stuk van ongeveer 3 uur kost dat ongeveer 40% van de batterij. Met een goede powerbank erbij kan je daarmee dus wel een dag doorfietsen.
Het nadeel wel: het leidt je aandacht af. Zeker in het begin van de route let je meer op je scherm dan op je omgeving. Navigeren op bordjes en je telefoon in je rugzakje heeft toch de voorkeur.
De Green Divide is een gravelroute en dus zwaarder dan ‘gewoon asfalt’ maar minder inspannend dan mountainbike. Het voert grotendeels over zandpaden / karrensporen en soms over reguliere fietspaden.
Genoteerde voor andere keren:
Elspeetsche Heide (westkant): een verrassende ‘berg’, waar ter plekke wel een bordje staat van de Liesberg, ruim 38 meter boven Nap, en met het helder weer voor Nederlande begrippen ver gekeken kan worden
Hulshorsterheide : De Serengeti van de Veluwe? Vriendelijke boswachters op de heidevelden, er was nauwelijks volk in het bos.
Kroondomein het Loo Noord-zuid stretch. De route door het Kroondomein voert voor een groot deel van Elspeet naar Apeldoorn, over een halfverhard fietspad met daarop middelbare scholieren met elektrische fietsen, dagjesmensen en wielrenners. Brede weg door het bos, niet per se inspirerend. Maar op een moment sla je linksaf en hobbel je over kleine paden langs de rand van de heuvels.
Gravelroutes worden steeds bekender. Op de Veluwe staan ondertussen al bordjes waar je wel en niet mag fietsen. Omdat routes nog wel aangepast worden, is het verstandig de laatste versie op te pikken bij de maker van de routes, Erwin Sikkens en niet zoals ik, eigenwijs te denken dat een willekeurige route van het web af plukken ook voldoende is.
____
Net nu Radio Kootwijk weer in de belangstelling staat door de goed gekozen analogie van Cloud Kootwijk, trof ik in de bibliotheek de mooie biografie van het zendstation en dorp aan.
Cees van der Pluijm, opgegroeid in het dorp, publiceerde in 2014 een mooi koffietafelboek met een brede inhoudelijke blik. De geschiedenis van de radio komt aan bod, maar ook leven op het dorp, de natuurlijke omgeving en de moeilijke herontwikkeling vanaf 1998. Leuk om een avond door te bladeren.
In de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal, maar het were steeds lastiger om contact met Nederlands-Indie te onderhouden. Andere landen vonden het maar niks dat Nederland gebruik maakte van hun bestaande kabels voor telegrafie; Nederland werd toch wel als pro-Duits gezien. Toen de communicatie met ‘de Oost’ steeds lastiger werd besloot de regering toch overstag te gaan en de portemonnee te trekken. Er werd in Duitsland een kant-en-klaar pakket met bouwtekeningen en technici besteld voor een zendstation. Het Duitse equivalent van Radio Kootwijk heet Nauen en staat nog steeds als actieve zender ten westen van Berlijn.
Dat soort breed uiteenlopende verhalen in één boek samengebundeld: heerlijk.
____
Op zoek naar een overzichtelijke wandeling kwamen we op het Oldenallerpad, tussen Nijkerk en Putten. Binnen 8 kilometer loop je in veel verschillende landschappen: polder en heide wisselen elkaar af. Naamgever is het landgoed Oldenaller, dat enerzijds een huis heeft in formele stijl maar verder in ontspannen (Engelse) landschapsstijl ligt. Eromheen: houtwallen, kleine bossages, akkers, zandpaden, en zelfs een stukje heide met een schaapskooi. Uiteraard is de bioindustrie niet helemaal uit het landschap te verwijderen maar per saldo een leuke en gevarieerde omgeving.
____
Frank linkt naar een stuk op Setup over AI. Kort gesteld vindt schrijver Siri Beerends dat er geen tijd en energie in AI gestoke moeten worden. Frank reageert erop door te stellen dat dit artikel wel erg kort door de bocht is.
Dat zorgt ervoor dat ik eens wat opschrijf over AI. De digitale wereld lijkt in twee kampen verdeeld: of je bent groot voorstander van gebruik van AI; hoe meer hoe beter. Of je bent tegenstander: kan AI de wereld zo snel mogelijk de wereld uitgeholpen worden?
AI zie ik dan als de verzamelterm voor functionaliteiten waarbij we een computer met tekst om kunnen laten gaan (LLMs, bijvoorbeeld ChatGPT), beelden kunnen laten genereren (bijvoorbeeld MidJourney) of geluid kunnen laten extrapoleren / interpreteren.
De naam AI roept weerstand op, omdat het suggereert dat het kunstmatige intelligentie is, en voor je het weet zit je in het debat: wat is intelligentie eigenlijk? Wat is bewustzijn eigenlijk? Stellen we daarmee computers gelijk aan mensen. Vergelijk ook de discussie: is een octopus intelligent?
Als we de discussie over ‘wat is intelligentie’ even loslaten: gebruikers ervaren nut van de verschillende nieuwe instrumenten die op ons afkomen. Door een LLM een voorstel laten doen voor de structuur van een tekst, voor een alternatieve zinsopbouw, voor een samenvatting: het gaat gewoon sneller en handiger dan als je het allemaal zelf verzint. Zeker voor de 80% van Nederland waarbij schrijven niet de dagelijkse bezigheid is, kan een LLM enorm helpen.
De mens is echter een lui wezen. Niet alleen middelbare scholieren streven naar met minimale inspanning maximaal resultaat halen. Even snel iets in elkaar zetten, niet meer kritisch kijken, hop, over de schutting. Dat gebrek aan kritisch denken
AI gaat niet meer weg. Die geest is uit de fles. In die zin is het niet meer dan een verdere stap in Max Webers IJzeren kooi van verdere rationalisatie of Schumpeters Creatieve destructie. We kunnen wel zeggen dat we geen AI willen, maar het is er nu, en het biedt nut voor individuen, dus ze gebruiken het.
Als AI niet meer weg gaat, is de vervolgvraag: hoe moeten we er ons toe verhouden? Dat is maar beperkt een technische vraag, maar vooral een politieke of ethische vraag. Eigenlijk een klassiek verdelingsvraagstuk van baten en lasten. En daar wringt de schoen.
Het internet heeft de neiging alle baten op wereldniveau bij een paar spelers te concentreren. Ben Thompson schrijft hier veel over in zijn stukken over Aggregation Theory. Dat zorgt voor grote machtsconcentratie, zonder controle. En macht corrumpteert, en absolute macht corrumpeert absoluut.
Een ander probleem zijn intellectuele eigendommen. Om AI modellen te trainen heb je enorm veel data nodig. Ergens vind ik het grappig dat dit marginaal weblog waarschijnlijk in de dataset van OpenAI zit. Maar ik verdien geen geld met webloggen. Voor broodschrijvers is het een ander verhaal. De rechtzaken over AI en copyright lopen waarschijnlijk nog jaren in veel verschillende landen. Ook een nadeel van het web: elk land kan ook nog eens z’n eigen regels er op nahouden.
Is het denkbaar om een (basis) AI-tool als publieke dienst aan te bieden? Om daarmee de machtscontratie te breken? En dan te zorgen dat uit de opbrengst van de publieke dienst een inkomstenstroom kan ontstaan waarmee we werkeloze broodschrijvers kunnen omscholen naar iets anders? En het energieverbruik belast kan worden met een CO₂-tax?
In de kern is het een verdelingsvraagstuk. Helaas is onze samenleving er de laatste 25 jaar niet erg goed in geweest die op te lossen, maar daar moet ik misschien een andere woensdagmiddag over schrijven.
____
Zien is leven. Maar het leven achter de gordijnen blijft ongezien.
____
Onlangs, in de trein, zaten twee studenten filosofie iets verderop, hardop na te denken over alles wat is.
Het was een rustige coupe maar net iets te ver weg om mee te doen aan het gesprek. Ze hadden het onder meer over de vrije wil, en het alternatief, het determinisme. Maar waar begint dat determinisme dan? Gisteren? Een jaar terug? Bij de oerknal? Dus voorlopig was de vrije wil de beste oplossing, zo leek.
Later werd ik geconfronteerd met het werk van Frans Bauer. Heb je even voor mij / maak wat tijd voor me vrij of Als sterren aan de hemel staan. Gecertificeerde oorwurmen die te pas en te onpas in je hoofd opduiken, of je dat nu wilt of niet.
Graag had ik Frans Bauer willen inbrengen in de discussie van de twee filosofen, maar die waren toen al uitgestapt.
____
Luisterde naar Unity van Joost, wat een heerlijk ‘het is weer 1996’ album
Alles bestaat, dit dus ook: een set frezen om je eigen modelspoorbaan mee vorm te geven.
Poëzie: Een draak – 23 04 2025 – Mainzer Beobachter
zuidvruchten – 23 04 2025 – blog – erik jan harmens
Dag 4890 – GoGo Penguin – Ascent – 23 04 2025 – I Always Have A Song Inside My Head
Zoomen in systemen – 23 04 2025 – Jan van den Berg
De rest is naakt… – 23 04 2025 – Rogier Knipscheer
De verliefde – 23 04 2025 – Het vliegend eiland
Mensje van Keulen • 23 april 1976 – 22 04 2025 – So to bed
We zijn gisteren nog eens naar de cinema geweest, voor Jason Statham… – 22 04 2025 – Koen's blog
Libraries en frameworks – 22 04 2025 – Doe Niet Zo Moeilijk! — laatste posts
Niets te melden – 22 04 2025 – Elja Daae
Mormonenkoor – 22 04 2025 – Emigrant
De glorieuze toekomst van het verleden (vangst #218) – 22 04 2025 – Aanlegplaats
The Information: ‘Meta Asked Amazon, Microsoft to Help Fund Llama’ – 21 04 2025 – Daring Fireball
Hoe Birgitta uit haar hangmat klom – 21 04 2025 – Suzanne Brink
Digging the Digital – 21 04 2025 – Digging the Digital
Tijd voor een beter vliegengordijn? – 21 04 2025 – Verwoede noten
Sprabanenpad: langs spreeuwen en bevers – 21 04 2025 – Door Suzanne
Word wakker, Nederland – de wereld draait niet meer op fatsoen. – 20 04 2025 – MET-K.COM
Kaart uit 1771: De Slaperdijk bij Veenendaal – 20 04 2025 – landschap lopen
Pedroblog – 19 04 2025 – Pedroblog
#174 Slavisch handgebaar – 19 04 2025 – JMZWAAN
Weeknotes: April 12-18, 2025 – 19 04 2025 – Tracy Durnell's Mind Garden
28032025 HET LANGE, LANGE RIJZEN – 18 04 2025 – ANDEREWOORDEN
Solide opstapje – 17 04 2025 – Erik Visser
Strategie – 15 04 2025 – Free State of Groningen, Fryslân & Drenthe
Tarieven – 3 04 2025 – iamzero
Starts vol verlangen – 31 03 2025 – De Muur
Weigeren terug te kijken – 30 03 2025 – De Toekomst Hervonden
Welke linkse verdeeldheid? – 15 02 2025 –
Cellen delen – 30 01 2025 – druppels
Gedichtendag 2025 – 30 01 2025 – Kruimel
Nasi goreng – 26 01 2025 – Die Kulturtankstelle | Nasi goreng
De hoofdwetten van het reizen – 4 01 2025 – Fietsers Afstappen
Kerstmis is niks zonder Kerstmix 2024 – 22 12 2024 – The Blues are still Blue
Kontlichaam – 15 11 2024 – Merel Roze
Ter nagedachtenis – 16 10 2024 – DAGKLAD
De onbekende dame – 13 07 2024 – mikzlog
They shot the piano player – 22 05 2024 – Amiek
Een hamer is veel meer dan een hamer – 2 12 2023 – Coert.com
Rewind – 2 04 2022 – Tijmen Moltmaker
my religion – 23 04 2025 – en – Alex
Ai Amsterdam antwerpen autorijden belgie boeken Brussel Den Haag diy domtoren Duitsland fietsen gat in de markt hardlopen hout ijs in de trein in europa inktober instagram ipod jaarlijstje koffie meta metro mobile generation murakami muurschildering muziek nijmegen Noorwegen onderweg podcast procreate rotterdam snelweg spinvis stadsie stokje taal tivolivredenburg utrecht vanskopjenaarsplit voetbal wielrennen
*****