• De muur

    Het is geen geheim dat het gebruik van plekken kan veranderen, maar dat die gebruiksfunctie nog lange tijd zichtbaar kan blijven. Loopt u in een oude binnenstad, dan verwijzen de straatnamen vaak naar de ambachten of eigenaren van eeuwen geleden.

    Dat is geen geheim, en wordt dus ook gebruikt.

    Pas liep ik een rondje door nieuwe stukjes Amsterdam. Rond metrostation Spaklerweg ontstaat gestaag een nieuwe stad. De uitrol van het centrummilieu, schreef Jos Gadet al.

    Maar al rolt de machine met appartementen, koffiezaakjes en fietsenwinkels steeds verder de stad uit, toch is het stratenpatroon terug te voeren op de eerder aanwezige gasfabriek en dan weer verder terug naar de verkaveling van de polder.

    Iets verderop is de historie nog wat zichtbaarder gemaakt. Bij de sloop van de Bijlmerbajes is de grote muur om de gevangenis grotendeels blijven staan. Een lompe betonnen wand, al is die op sommige plekken ondertussen bekleed met een raster vol groen.

    Of ik er nu fan van ben vind ik nog lastig. Het ding is lelijk, niet goed voor uitzichten, niet goed voor sociale veiligheid, niet goed voor klimaatadaptatie of biodiversiteit. Het ding is wel een statement, een keuze om het gebied iets anders te laten zijn dan gewoon meer woontorens met koffiezaakjes en fietsenwinkels.

    ____

  • Een avond aan de rand van het heelal

    In de heg zitten mussen zonder veel angst dichtbij de gasten. Over het water schuiven duwbakken af en toe heen en weer. Eens per tien minuten, dus het is niet meer dan een fijne onderbreking, hier aan de rivier. De pont is al gestopt met varen. Ik geloof dat ergens om acht uur de laatste voer, maar het kan ook om zeven uur geweest zijn. De tijd beweegt langzaam en is weinig precies aan de oever. Je raakt de tel kwijt.

    Waar we ook de tel kwijt raken is in de stroom van gerechten die langskomt. Er is iets te vieren en we hebben gekozen voor het volledige 7 gangen verrassingsmenu. Honderdeneen verschillende smaken, alles met groenten, en wist je dat je ijs van rogge kon maken? Wie op internet gaat zoeken treft recepten, maar dat haalt dan de magie van een avond geweldig vegetarisch uit eten weer weg.

    ____

  • Er ligt altijd iets onder (2)

    Dankzij een bergramp in Zwitserland belandde ik op Wikipedia, en je weet hoe het dan gaat. Hyperlinks zijn subversief en verleidend, en voor je het weet zit je kilometers diep in de onderste lagen van de Zwitserse geschiedenis.

    Saracenen plunderden in 954 de stad Chur. Wat? Arabieren die in het Zwitsers bergland een stad aan de bovenstroom van de Rijn plunderden? Wat deden die daar dan? De Middeleeuwen waren een bijzonder tijdperk maar dit klinkt wel erg uit koers.

    Doorzoekend blijkt dat uit Spanje afkomstige Arabische warlords zich rond het jaar 890 wist te vestigen in de buurt van St. Tropez, aan de Frans Zuidkust. De Franse Riviera bestond nog niet maar het was toen al aantrekkelijk wonen daar. Binnen een generatie was er een klein staatje ontstaan vanwaar uit een aanzienlijk deel van de Franse Alpen beheerst werd, tot aan Grenoble en Chur aan toe.

    Rond 974 brokkelde de macht van de Arabieren weer snel af, anders had u vast gatenkaas gegeten bij de couscous.

    ____

  • DrempelMaster

    Er zijn dus verkeersdrempels en verkeersdrempels. De ene drempel passeer je in een vloeiende beweging, de andere drempel zorgt voor je hoofd tegen het plafond en krassend ijzer over het asfalt.

    In navolging van navigatie en flitspaal-software is het tijd voor drempel-software. Op basis van gps-informatie en de bewegingssensor in je telefoon moet het mogelijk zijn in kaart te brengen hoe meegevend verkeersdrempels zijn.

    Bouw er een app omheen die rood, geel of groen licht geeft als je een verkeersdrempel nadert.

    Gat in de markt, ik zeg het u.

    ____

  • De caffeinekilometer

    Een moderne versie van drum’n bass klinkt door de koffietent waar ik me heb genesteld. Zoals alle keren ben ik voor de zekerheid maar wat te vroeg. Je weet nooit waar je voorspelde reistijd onbetrouwbaar blijkt. Gelukkig kan je hier overal zitten om de tijd te doden. Het is een verbazingwekkende hoeveelheid koffie die hier geschonken wordt. Aan de overkant staat nog 697 m2 te huur om binnenkort nog meer uit te schenken

    Het gesprek verloopt vlot. Daarna is er nog papierwerk.

    Enfin, ik ben weer bovengronds, vanaf maandag is er weer een nieuwe baan. Op de caffeinekilometer, of waar dan ook in het land.

    Fediverse Reacties
    No comments on De caffeinekilometer

    ____

  • Re: Hunting High & Low

    Ronald (Woordenaar) zegt in mijn feedreader te worstelen met high-key fotografie met de iPhone.

    Wel, denk ik, volgens mij ken ik de app Provoke Camera via jou, en zit daar niet een filter op om high-key te schieten? Even testen. Ja!

    Door even te zoeken kom ik langs het mooie werk van Brendan Ó Sé, een Ierse fotograaf die zijn talent via een iPhone benut (en ook workshops verkoopt). Ook tussen de foto’s van Francesco Menghini zit mooi werk.

    ____

  • Kook de Giro (terugblik)

    Terwijl de Giro morgen z’n derde week in gaat, moest ik terugdenken aan een project dat zich in 2021 op Twitter afspeelde: Kook de Giro. Het was immers de coronaperiode, we sleepten ons van lockdown naar lockdown.

    Met input van alle volgers gaf ik antwoord op deze vraag:

    Zaterdag start de Giro d’Italia. Voor de renners een uitdaging, en om zelf ook een uitdaging te hebben bedacht ik 3 weken lang alleen Italiaans te koken. Pasta, pizza, risotto. Voor ik zelf de kookboeken in duik: welke vegetarisch gerecht moet ik absoluut maken in deze periode?

    6 mei 2021

    En was van start. Het receptenoverzicht wilde ik graag nog ergens bewaren. Dus hier.

    1. Paprika-tomatensalade met burrata
    2. Melanzane alla parmigiana
    3. Spaghetti met knoflook en tomaatjes
    4. Ad hoc pastasaus met vega braadworst er in
    5. Gnocchigratin
    6. Panzanella
    7. Pizza
    8. Risotto
    9. Open Lasagne
    10. Restjesgroentenpastasaus
    11. Orecchiette con broccoli
    12. Spaghetti Carbonara
    13. Een pasta met gebakken paddenstoelen en gorgonzolasaus. En voor het Italiaans restaurant-gevoel Eros Ramazzotti op tijdens het koken
    14. Vrijdag, piadina met waterkers.
    15. Pasta a la Norma met basilicum uit eigen tuin
    16. Opnieuw paprikatomatensalade met burrata
    17. Pasta e Fagioli
    18. Rustdag. Ik had cursus vanavond en at buiten de deur. De cateraar had lasagne verzonnen, dat dan wel
    19. Gevulde pasta
    20. Frittata con le cipolle
    21. Spaghetti Cacio E Pepe
    22. Fusilli alle Zucchini
    23. Ribollita

    ____

*****