Een gevalletje ‘Wat als’

Waarschijnlijk weet u dat de moderne scheikunde een deel van haar oorsprong vindt in de Alchemie. De beoefenaars van alchemie, alchemisten genaamd, probeerden bijvoorbeeld lood om te zetten in goud en een elixer voor het eeuwig leven te maken. Met al dat gebrouw en geknutsel hebben ze uiteindelijk niet zo veel succes gehad, maar wel en passant de scheikunde uitgevonden.

Maar stelt u zich nu even voor dat het ze wel was gelukt om lood in goud te veranderen. Dan was niet alleen de laat-middeleeuwse goudmarkt ingestort, maar waren de alchemisten waarschijnlijk ook zo verrukt geweest van hun uitvinding, dat ze nooit meer de moeite hadden genomen de scheikunde uit te vinden.

Dus gelukkig kan je van lood geen goud maken.


Comments

8 reacties op “Een gevalletje ‘Wat als’”

  1. Hmmm…ook een gevalletje ‘Waarom”: hoe kotm u zo bij deze overpeinzing?

  2. Komt, dus.

  3. je bedoeld geen scheikundeles op school?
    en dat vind je een nadeel?
    ๐Ÿ˜‰

  4. @Lokje: je leest eens een boek wat vol staat met dit type overpeinzingen (Gerrit Krol / Rondo Veneziano), en dan bedenk je er zelf ook nog wel eens een.

  5. Van lood kun je geen goud maken ? Hmmm… ik denk het wel. Theoretisch kan het door kernsplitsing. En met kernfusie kun je van goud, lood maken.

    Hoe denk dat goud en lood ontstaan zijn ? In het begin van onze heelal was er namelijk alleen maar waterstof. Juist ja… door sterren. Voorbeeld uit de praktijk: Een ster krijgt zijn energie door de zogenaamde proton-proton cyclus. Door de enorme druk die de eigen zwaartekracht van een ster op de materie uitoefent fuseert waterstof tot helium. Als de waterstof op is fuseert dat helium in weer een ander element (lithium). En dat element fuseert weer een een ander element ( Beryllium). Hoe zwaarder een ster, hoe meer zwaartekracht en hoe zwaardere elementen kunnen worden geproduceerd

    Goud fuseert bijvoorbeeld tot Kwik
    Kwik fuseert tot Thallium
    Thalium fuseert tot Lood

    Voila !!!

  6. @Maarten: Vraagje: waarom staat er in de head van je weblogpagina’s eigenlijk geen alternate verwijzing naar je commentaarfeed ? http://www.filmvanalledag.nl/pivot/commentsfeed.php
    Verwijzingen naar je gewone RSS & Atom staan er wel.

  7. Ja, dat is theoretisch mogelijk. Fusie op hanteerbare schaal valt alleen nog niet te verwachten voor de tweede helft van de eeuw. (Wat wel interessant is, je moet tegen die tijd niet te veel investeren in goud). Maar het is een interessante gedachtegang.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *