De poortjes van Pavlov

Al zeker twee jaar staan ze op plekken waar je snel door ze heen rent. De poortjes.

Binnenkort wordt het gebruik verplicht. Dan moet je met zo’n pasje inchecken. De eerste mensen met zo’n pasje lopen rond. Zijn ze u al opgevallen? Van de week llip ik een metrostation op, een voor me liep een meneer met zo’n pasje. Bij het passeren van het tourniquet zag ik een kleine flits. Een kleine elektrische flits. ‘Zijn die dingen zo slecht geinstalleerd?’, dacht ik nog, maar de man liep door alsof hij het niet merkte. Alsof hij niets meer merkte. Hij voegde zich keurig in de volle coupe van de metro.

Hij stapt uit bij hetzelfde station als ik. Voor me zie ik hem uitchecken; hij knippert met z’n ogen en loopt dan verder. De meneer onthulde het geheim. De werkelijke reden van die poortjes en die pasjes is een andere. Ze geven u een licht schok, zodat u verdoofd het openbaar vervoer binnengaat, en u ten alle tijde keurig gedraagt. Met de toch al massaal aanwezige camera’s kunnen allen die zich misdragen worden geselecteerd voor het ontvangen van een extra dosis.

(zie ook de vertrouwelijke kabinetsnotitie ‘Handhaving van normen en waarden in het OV’)


Comments

4 reacties op “De poortjes van Pavlov”

  1. Nog even over die massaal aanwezige camera’s: die halen niets uit. Hoe vaak loop ik wel niet door die ‘gesloten’ poortjes nadat iemand in de massa op de noodknop heeft gedrukt, waardoor alles poorten en hekjes automatisch open gaan… Dat wordt nog wat als zo’n kaart voor iedereen verplicht wordt.

  2. Helaas heb ik alle rampzaligheid rond deze poortjes mee moeten maken, aangezien ‘ik’ op het proeftraject reis. Ik ben erg benieuwd hoe de rest van Nederland het straks helemaal gaat ervaren…

  3. doe eens een paar citaten uit die notitie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *