Rennen naar de tram

Het was gisteravond. Nu was het wel vaker gisteravond, hoewel dat dan altijd weer geweest is, maar dat doet niet ter zake.

Het was gisteravond en ik liep naar de tram. De halte bevond zich om de hoek, dus ik zie niet of er een tram aan komt rijden. Er doet zich een situatie voor met de volgende eigenschappen:

1. de tram rijdt elke zes minuten;

2. ik weet niet precies op welke minuten;

3. ik wil zo snel mogelijk thuis zijn.

De vraag is of het dan zin heeft om te gaan rennen, naar de halte. Vele keren heb ik daarover na gedacht, of dat zin heeft, en of dat opweegt tegen het feit dat een heer van stand niet over straat rent, maar met een krachtige doch beheerste tred de wereld tegemoet treed. Rennen voor de tram past niet echt in dat beeld.

De redenering is als volgt:

Je weet niet wanneer de tram komt. Die kan over een minuut komen, of over twee minuten, of drie minuten. De kans op alle mogelijkheden is even groot. Dus ook al ga je rennen naar de halte, de kans dat de tram direct voor komt rijden wordt niet groter. En de kans dat je de tram mist wordt dus ook niet groter als je niet gaat rennen. Dus heeft rennen geen zin. Toch?


Comments

8 reacties op “Rennen naar de tram”

 1. Een rustige gedistingeerde tred siert een heer van stand ten alle tijde. Daarentegen, verkiest een heer van stand de tram als zijn vervoersmiddel in plaats van de Bentley met chauffeur? Is de heer van stand een doorgewinterde eco-aanhanger die om milieutechnische redenen het openbaar vervoer een warm hart toedraagt? Of is de Bentley in de garage en de chauffeur ziek? Dit stukje roept meer vragen dan antwoorden op!

 2. Oh man, kansberekening, da’s niet voor mij weggelegd.
  Ik zou voor de krachtige doch beheerste tred gaan als ik jou was. Maar dat is dus niet gebaseerd op een kansenanalyse maar puur op een persoonlijke voorkeur. Ik houd namelijk niet van rennende en haastige mensen.

 3. Nee, ik zou zeker niet gaan rennen.

  In het ergste geval vertrekt de tram net voor je neus, en zelfs dan is er nog geen man overboord. Een heer van stand schudt dan in het uitbundigste geval even zijn vuist als protest tegen zoveel onrecht op de wereld en het totale gebrek aan respect voor heren van stand, dat de dames en heren trambesturenden tentoonspreiden. Ze hadden potdorie toch wel even kunnen wachten?

  In ieder geval wordt er beheerst en krachtig verder gestapt tot de heer in kwestie bij de tramhalte is aangekomen, alwaar hij zwijgend en vooral staand die net-geen-zes minuten wacht.

  Het is de heer toegestaan om gedurende die periode te mijmeren over het wonen in De Grote Stad, en zich gelukkig te prijzen met het feit dat hij niet in De Provincie resideert, aangezien daar al helemaal geen trams rijden, en de bussen als het meezit ??nmaal per uur.

  Vind ik, dan.

 4. Het heer van stand argument staat als een huis, mijn waarde. Zelfs het nadenken over de sloopkogel heeft geen enkele zin. Krachtig doch beheerst, zo stapt men door het leven!

 5. maarten avatar

  @Agnes: de heer in kwestie werd uitgenodigd voor een ad-hoc overleg in de stationsrestauratie van Den Bosch. In zo’n geval kan hij langdurig in de file gaan staan om daar te komen, of gebruik maken van de sierlijke eenvoud van de combinatie tram / trein.

 6. Het heeft alleen zin als je ziet dat je je tram gaat missen, zie je het niet, mis je hem ook niet ๐Ÿ˜‰

 7. Ik ben het helemaal eens met mijn zuster. Bovendien, niets is zo erg als rennen voor het OV. Al helemaal als dat OV om de 6 minuten rijdt. Zat er nou een uur tussen, tja, dan, misschien…

 8. Ik zou sprinten.
  Ben dan ook geen heer van stand, maar een vrouw van…? Geen idee. Gewoon een vrouw. Is al moeilijk zat.

  Deze vrouw zou sprinten om de kans op sneller-thuis te vergroten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *