Youtubeisme

Afgelopen zondag was ik bij Blitzen Trapper in Ekko. Gaat dat zien, ze spelen donderdag nog in Den Haag.

Wat me opnieuw opviel was het gebruik van de compactcameraatjes om het concert te filmen. Bij U2, een maand geleden ofzo, stonden mensen die het hele concert integraal opnamen. Of, iets dergelijks was mijn indruk.

Alsof het niet meer om het nu gaat, maar slechts om het vastleggen van het nu, met een been in de wereld, met een ander been in morgen iets te laten zien, alsof je niet ook een verhaal zou kunnen vertellen. Wat is het precies, dat mensen drijft?


Comments

7 reacties op “Youtubeisme”

 1. Nu besef ik me wel dat dat laatste een beetje een vage vraag is, hoor, dat weet ik ook wel, ik weet gewoon niet zo goed wat ik moet het verschijnsel, zoiets.

  Een aangezien de mens primair is ingesteld op beeld is het nu eenmaal gemakkelijker dat verhaal te vertellen met beeld dan met woorden. Zoiets zou best een verklaring kunnen zijn. Los daarvan begrijp ik niet waarom je kiest voor het vastleggen in plaats van het ervaren. Iemand een verklaring daarvoor?

 2. Ik snap daar ook nooit wat van. Of laat ik het zo zeggen: ik heb die neiging zelf absoluut niet. Om dingen te filmen. Ik ben denk ik echt meer van het verhaal, aangedikt en wel. Maar dat zal je niet verbazen…

 3. Ik begrijp dat ook niet. Af en toe wil ik nog wel es een fotootje maken, maar zelfs dat doe ik steeds minder vaak. De hele tijd door een schermpje naar het podium kijken, dan kun je toch net zo goed thuis achter MTV gaan zitten?

 4. Het welbekende adagio van
  morgen bekijken wat je
  vandaag had kunnen zien.

  Dus nam ik 14 gygabyte mee op vakantie
  en gebruikte ik er maar 2.

 5. Ik raak dan zelf inderdaad het moment zelf kwijt. Te veel bezig met hoe het er morgen uitziet.
  Dus aan mij niet besteed.

 6. heb wel eens mensen op die manier systematisch alle schilderijen zien vastleggen in musee d’orsay parijs. klik en door. klik en door. klik en door. vroeg me werkelijk af of ze de structuur van de verf hebben gezien – of alleen pixels!

  hoi! leuke site. (en hoi f! ; )

 7. @d. zonder h: koop dan de catalogus, denk ik even plaatsvervangend voor die mensen, dit is nog een graadje erger dan een concert opnemen…

  en ja, leuke site, dank je, dat vind ik ook al zes jaar ๐Ÿ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *