Hersenvoer

Op het vliegveld kocht ik:

1) Een Israelisch kookboekje, waarbij ik bij het doorbladeren meteen dacht ‘dat ga ik maken! en dat ga ik ook maken!’

2) Eating Animals van Jonathan Safran Foer.

Oftewel een kookboek met allerlei recepten en een pleidooi voor vegetarisme. Dat voelde wat tegenstrijdig om deze tegelijkertijd te kopen, maar niemand hield me tegen. Er zijn niet noodzakelijk bezwaren tegen het voortbestaan van tegenstrijdigheden.

Na in het vliegtuig 70 pagina’s gelezen te hebben in Eating Animals besloot ik het weg te leggen en ben ik de SportBild gaan lezen. Even wat lichtere kost, zogezegd. Totdat ik het boek uit had, was ik vegetariër. Na het lezen van de laatste bladzijde zou ik besluiten of J.S. Foer onzin verkocht, of dat zijn betoog werkelijk hout snijdt.

Ondertussen ben ik er achter gekomen dat het knap onhandig is om vegetariër te zijn. De lunch bestaat alleen nog maar uit kaas, pindakaas en hagelslag. Saai. En ook behoorlijk vet, denk ik. Een dienblad bij een borrel is bij voorbaat verdacht. Ik greep iets, zonder na te denken, en er bleek vis in te zitten. U weet wel, van die beesten die in de zee zwemmen die over dertig jaar leeggegeten is.

Nu ligt Eating Animals al weer twee weken ongelezen op tafel. Ik ben nog geen letter verder. Het ongemak duurt dus nog minimaal een week. En wellicht de rest van mijn leven.


Comments

9 reacties op “Hersenvoer”

 1. Die wilde ik ook kopen! Maar ze hadden alleen nog een Nederlands exemplaar en daar doe ik het niet voor. Ben benieuwd of ie mij ook kan overtuigen, ik geef hem weinig kans.

 2. Al een jaar of tien, Maarten.
  Je wordt er handig in, vleesspotten en ontwijken.

  En wees eerlijk: ik ben niet de vetste around.
  En ik ben ook heel gevarieerd.

  En mn lunch ook.

 3. [heb het boek net snel gebolpuntcomt voor een twijfelende vriendin – kijken of the magic ook bij haar werkt – ik kende schrijver wel – natuurlijk – maar het boek niet]

 4. maarten avatar

  quirk: ik heb de Engelstalige dus liggen (mijn Hebreeuws is non-existent), dus als ‘ie uit is mag je ‘m best lenen.

  Frank: hoe ziet die lunch er dan uit, praktisch gezien?
  Die gelinkte recensie van het NRC is trouwens niet al te positief.

 5. Ik heb maar 1 seconde gekeken op je link.
  Ik ken de schrijver, all I needed.

  Lunch. Pff. Sowieso heb ik altijd lekker brood. Volkoren. Zwaarrr. Meestal (lees; bijna altijd) zonder boter, soms met pesto (zongedroogde tomaten-pesto). Vegetarische kaas (AH, C1000) shi take filet (AH), eiersalade, selderijsalade, die nieuwe (duurdere) cup-a-soup shit (pompoen, mozarella), komkommer op broodbeleg, tomaatjes, gekookt ei met peper en zout en YoFresh, gebakken eitje met kaas, pitabroodjes met kaas en ananas (die zijn echt super), yoghurt van Optimel (geen suiker, geen vet), cruesli,

  etc enz usw

 6. maarten avatar

  Dank voor je suggesties.
  Ik zal dit lijstje eens inleveren bij de kantinedame… kijken of ik dat overleef, zoveel eigen initiatief 🙂

 7. En of *zij* het overleeft. =]

  @Frank: toplijstje inderdaad. Hoewel je — lijkt me — niet elke dag aan de eieren moest, dat was dan weer de pest voor je cholesterol of zo? En het is niet het goedkoopste lijstje, denk ik, maar ik ga er wel wat dingen van uitproberen.

  Iedere keer maar die (pinda)kaas en chocopasta is absoluut niet goed, dat ben ik met Maarten eens.

 8. Overigens, die recensie, daar word ik ook niet veel wijzer van. Het lijkt erop dat de recensent twéé boeken aan het recenseren is, of meer, en dat maakt het niet veel duidelijker. Ik ook er ook niet echt een heldere positief of negatief uithalen.

  Overigens, @ Quirk: in plaats van te proberen om je door een boek te laten overhalen, kun je het ook gewoon een maand proberen. Heb ik ook gedaan, en dat beviel. Als je het nu niet omwille van de argumenten doet — terwijl je die ongetwijfeld wel kent — dan vraag ik me af of een boek daarbij gaat helpen. Uitproberen is leuker, en je ontdekt of het wel of niet iets voor je is, dat kan geen enkel boek voor je doen.

 9. @ Maarten: cool, dank je, al ga ik hem waarschijnlijk toch wel kopen. Ik graag nog een Foer in mijn boekenkast.
  @ Max: maar dan begrijp je het verkeerd. Ik heb namelijk helemaal niet de intentie om vegetariër te worden. Niet dat ik een enorme carnivoor b

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *