Herinnering aan St. Petersburg

Als ik ’s ochtends naar het werk rijd, zoek ik meestal een radiozender uit die muziek speelt. Omdat op al die zenders slap ge-oo-haat wordt, zet ik regelmatig radio 4 op. Het is klassieke muziek, de zender komt nogal archaïsch over maar er wordt niet zoveel geleuterd. Maar ook ook daar zijn er spelletjes en wedstrijden. Maak je geen zorgen. Spelletjes regeren dit land, tot en met de Tweede kamer aan toe.

Als luisteraar kan je een cd winnen als je een brief schrijft waarin je uitlegt waarom je die cd wil winnen. De meest sentimentele brieven winnen. Dat moet ik proberen, bedacht ik vanochtend, een sentimentele brief schrijven.

Geachte redactie,

Herinnering aan St. Petersburg, vraagt u uw luisteraars. Het was tegen zes uur ’s avonds dat ik aankwam in St. Petersburg. Als rugzakreiziger zonder geld had ik gekozen voor een derdeklasserkaartje in de trein vanuit Moskou en was ik na uren hobbelen over de rails aangekomen in stad waar ik zoveel over had gehoord. De late avondzon scheen over Nevsky Prospekt en de frisse zeewind vanaf de Finse Golf over de stad. Die dagen bracht ik door wandelend over de grachten, paleizen bekijkend en picknickend in de parken. Zoveel grachten deed me aan thuis denken, en toch was de grootsheid van de stad iets wat ik nergens anders gezien heb. Nog heb ik spijt dat ik in de stad van de grote Russische componisten niet meer muziek heb gehoord dan een briljant vioolorkest dat in de metro stond te spelen. Herinneringen aan St. Petersburg zou u mij kunnen sturen, zodat ik deze wintermaanden onder het beluistering van Chopin een nieuwe reis naar het Venetië van het Noorden kan plannen.

Hmm. Misschien ben ik niet archaïsch genoeg. Maar eens kijken of dit wat oplevert.


Comments

4 reacties op “Herinnering aan St. Petersburg”

  1. Niet veel leuteren, zegt u? Op Radio4? Amaai jong, naar welke Radio 4 luistert u?

  2. maarten avatar

    Nou ja, als je ’t vergelijkt met Radio 3, Radio 1, enzo is het allemaal een stuk minder geleuter, maar misschien is schreeuwerig een betere term.

  3. Ik vind het een verdienstelijke poging, hoor!

  4. maarten avatar

    @Anneke: ik verloor royaal van iemand die een hersenbloeding had gehad en nu zoveel had aan de prachtige muziek van Radio 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *