Opruiming (2)

Voor de vakantie begint, wat fragmenten die niet tot een compleet stukje geworden zijn

Citaten uit Godenslaap, het briljante boek van Erwin Mortier

Toen ik nog jong was bezag ik woorden als compacte, stabiele eenheden, intrigerende gesteenten die ik verzamelde om niet met lege handen tegenover de wereld te staan. Ik wierp er golfbrekers mee op tegen het springtij van licht en kleur, van geur en geluid, dat soms overweldigend op me af kon komen (…)

Met de tijd ben ik ze meer en meer als spiegels of lenzen gaan bezien, of als prisma’s die het witte, ongedifferentieerde schijnsel van de wereld ontleden (…)

*

Geschiedenis, die uit flarden papier, potscherven en botfragmenten met eruditie aan elkaar geflanste prothese waarop we door de jaarrekeningen pikkelen alsof de tijd vol wegwijzers staat.


Comments

Eén reactie op “Opruiming (2)”

  1. Brrr..Erwin Mortier. Ik heb hem serieus een kans gegeven en ik ben ook gék op mooie zinnen, maar Erwin Mortier is zo’n schrijver waarbij ik constant het gevoel heb dat hij bepaald niet ‘efficiënt’ schrijft. Hij weet steeds heel weinig te zeggen met heel veel woorden, terwijl ik het doorgaans liever andersom zie…Hij is wel een meester in het gebruik van bijvoeglijk naamwoorden; dat doet me soms denken aan Bruno Schulz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *