De beste muziekverhalen van 1945 tot nu

De jaarlijkse Deventer Boekenmarkt leverde een forse stapel op, waaronder De beste muziekverhalen van 1945 tot nu, een compilatie van Leon Verdonschot. Duizendacht pagina’s uit Nederlandse en Belgische kranten en tijdschriften. Enkele recensies maar vooral achtergrondverhalen bij de muziek, waarbij ’tot nu’ moet worden uitgelegd als ’tot 2008′. Althans, bij mijn weten brengt Verdonschot geen jaarlijkse erratum uit.

Een heerlijke bundel met verhalen die je bijblijven en die uitnodigen tot het luisteren naar muziek, en het ontdekken van nieuwe muziek. Al had ik het bij het vierde verhaal over Herman Brood wel gehad met de doorlopen speed gebruikende levensartiest. Het viel te verwachten, maar het boek is een goede introductie in het sex, drugs en rock’n roll bestaan.

Juist bij een verzameling die zo’n tijdspanne bestrijkt, lees je artikelen in de context waarin ze geschreven werden. Althans, dat zou je doen als bij artikel een tijdschrift en een jaartal zou staan, maar die zijn enkel te vinden in een overzicht achterin het boek. Ook een alfabetisch register op artiest/band had een leuke toevoeging geweest. Maar dat zijn kleine punten bij een boek dat de aanschaf (tweedehands) zeker waard is.


Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *