Dom Under

Geef mij een bak oude stenen om in rond te neuzen en ik ben gelukkig. De Romeinen zijn mijn vrienden ook al zijn ze al zo’n 1.700 jaar geleden opgehouden in deze streken te wonen. Tussen mijn vakantiefoto’s zitten bijna altijd wel een paar opgravingen of amfitheaters. Het was dus ook geen wonder dat ik het bezoek aan Dom Under heel leuk vond.

Dom Under is een nieuw bezoekerscentrum op, of liever onder het Domplein in Utrecht. Na een introductie en een korte film, mag je zelf gaan rondkijken. Iedere bezoeker daalt af op het nieuwe trapje op het plein naar de kelder, zo’n 4 meter onder maaiveld. Daar krijg je een zaklamp, die je mag richten op verschillende dingen in de ruimte. Liggen daar een paar potscherven? De zaklamp er op richten, en als je ‘raakt’ krijg je een stuk uitleg op de bijbehorende koptelefoon. De potscherven dragen bijvoorbeeld merktekens bij zich, die laten zien dat deze Romeinse pottenbakkers afkomstig waren uit Spanje. Zo ontdek je in verschillende stappen de geschiedenis van het Domplein.

In de hele beleving is ruim gebruik gemaakt van licht en geluid, en de makers schuwen dramatische uitleg niet. Zo herbeleef je de storm van 1674, waarbij een deel van de Domkerk instortte, met veel bliksem en een spectaculaire film.

Meer informatie: Domunder.nl | 10 euro per persoon (reserveren gewenst)


Comments

Eén reactie op “Dom Under”

  1. Eeke Anne avatar
    Eeke Anne

    Reserveren is een must! Het is altijd volgeboekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *