Jaarlijstje 2022

De toekomst komt uit België, of uit het verleden. Zo kan ik het muzikaal jaaroverzicht van 2022 samenvatten.

Om te beginnen met het verleden. Meest gedraaide nummers en albums kwamen van bands die al lang mee gaan.

  • Verrassing was dat ik het nieuw album van Bløf goed kon waarderen. Lichtvoetig, nauwelijks anders dan 15 jaar terug, luisterde ik het voorjaar veel in de auto naar Polaroid.
  • Arcade Fire had opnieuw een geweldige single en een album wat daarna alleen kon tegen vallen. The Lightning deel I en deel II zijn nummers die het goed doen in hun oeuvre, en automatisch goed passen in een bombastische stadionshow. Oprecht begrijp ik niet waarom er een knip zit tussen de twee nummers. In het tijdperk van streaming knip je daarmee een nummer in twee delen wat veel sterker is als geheel. Anno nu luistert menigeen via playlists en verliest het geheel z’n kracht. Het album was niet slecht (zoals Everything Now) maar bevatte niet nog een aantal krachtige nummers.
  • The War on Drugs kwam eigenlijk niet met een nieuw album. Alleen met een luxe uitgave van het vorig jaar verschenen I Don’t Live Here Anymore, maar daar stond dan wel weer een geweldig nieuw nummer op met Oceans of Darkness. Opnieuw: waarom zo in het tijdperk van streaming? Dat zo’n luxe uitgave het goed doet in de platenwinkel vlak voor de feestdagen snap ik, maar op Spotify wordt de fragmentatie alleen maar groter.

Low was zo’n andere veelgeluisterde band die al jaren mee gaat. Low bracht geen nieuw materiaal uit, en de vraag is of er ooit nog iets gaat komen, gezien het overlijden van zangeres Mimi Parker.

Sharon van Etten dan? We’ve Been Going About This All Wrong haalt de zesde plek in meest gedraaide albums op last.fm. Ook een artiest die meer dan 10 jaar meegaat.

De toekomst komt uit Belgie, was een conclusie van de afgelopen maanden. Nieuw bands zoals The Haunted YouthSchool is Cool en Warhaus komen met uitstekende producties. Via de afspeellijst Vakantiebandje, die ieder jaar meegaat op vakantie, heb ik gelegenheid om meer tijd te investeren in nieuwe namen, en niet terug te vallen op Spotify-mixtapes of andere playlist die oude bekenden voorschotelen.

Geheel in het thema van het jaar gemaakt met Stable Diffusion (AI dus)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *