Ja, weer een atlas

‘Is het een cadeautje?’, vraagt de dame aan de kassa.
– ‘Nee, een impulsaankoop’, antwoord ik, terwijl ik de Atlas van de aarde en de mens afreken.

Al enige minuten heb ik staan bladeren in dit boek. Ja, ik heb al zoveel atlassen thuis. En ik heb er nog meer bekeken in mijn leven. Maar dit is wel een mooi boek, heb ik al gezien. De meeste historische wereldatlassen zijn staatkundig van opzet. Ze behandelen de opkomst en neergang van wereldrijken. Volksverhuizingen en kolonisaties, veldslagen en wellicht nog handelsroutes. Deze atlas gaat daar niet over. Deze atlas gaat over de onderstroom: geologie en geografie die de relatie tussen aarde en mens beinvloeden. En wat uitstapjes naar de wetenschapsgeschiedenis.

Wist ik daar dan nog niks over? Dat is niet helemaal het geval, maar: dit is met zorg samengesteld. Mooi grafisch vormgegeven. Veel informatie en dwarsverbanden. Her en der verrassende nieuwe onderwerpen die vragen om er meer over uit te zoeken, zoals de geschiedenis van het Amazone-gebied 7.000 jaar geleden. Nieuwe research zoals DNA-onderzoek heeft het boek gehaald en zorgt voor nieuw kaartmateriaal. Handig is het boek opgezet op basis van een logaritmische tijdsschaal: zo kom je in 9 gelijkwaardige hoofdstukken van oerknal tot antropoceen tijdperk.

Een onderzoeksteam onder leiding van de Franse geograaf Christian Grataloup zorgde voor een moderne en frisse uitgave. Erg fijn voor een impulsaankoop. En tip voor de komende feestdagen.


Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *