Er is toch niks op tv

Gisteren kreeg ik een mail met een persbericht over een lezingencyclus over een Duitse spirtueel genezer van 60 jaar geleden. Woeha, een persbericht. Of mijn weblogje een ding is waar je persberichten naar toe stuurt over lezingen in Doetinchem, Landgraaf en Rotterdam-Zuid. Misschien zou het iets zijn voor een van de hoofdpersonen uit de verhalen van Elke Geurts. Hoofdpersoon Marja bezoekt spirtuele lezingen en bijeenkomsten. Niet omdat ze zoekende is, maar omdat ze geïnteresseerd is in het publiek wat er rondloopt. Maar om daar te komen heeft ze een oppas nodig voor haar dochter, en dat is in dit geval haar veel jongere broertje, die zijn dagen verdoet met het drinken van literpakken chocomelk en het spelen van massamoordenaar in computergames. Hemel en aarde beweegt ze om er onder uit te komen, maar uiteindelijk blijkt het antwoord heel ergens anders te liggen.

Op instigatie van Louter las ik deze bundel (ik zou ook kunnen zeggen, op voorspraak van, maar instigatie is een fijn woord). In compacte verhalen wordt een complete wereld neergezet, en waar andere schrijvers er een hele roman voor zouden gebruiken, kan in deze bundel al het noodzakelijke zich binnen de lengte van het verhaal voltrekken. De verhalen bevatten mooie, actuele details – de bakfietsen uit de fietsfabriek – zonder dat het de verhalen maakt tot tijdsdocumenten die je over tien jaar niet meer zou kunnen lezen. Voeg daar nog een vleugje magie en surrealisme aan toe, en je hebt een mooie bundel.

Eén ding vraag ik me af: waarom moeten de hoofdpersonen van Elke Geurts altijd dood? Het dramatische effect in de verhalen wordt veelal veroorzaakt door het risico van de dood. Natuurlijk, dood is een mooi en krachtig middel om je hoofdpersonen drijfveren te geven, maar na vier verhalen op rij gelezen te hebben begon ik me af te vragen of het niet iets vrolijker kon.

Enfin, in uw zomers hangmat zult u wel niet maar gaan liggen met dit boek, maar dan komen er nog wel lange winteravonden voor deze verhalen! (Er is toch niks op tv) Lezen maar!


Comments

Eén reactie op “Er is toch niks op tv”

  1. hee leuk, ja waarom moeten ze dood?
    ik zal eens een levendiger thema aansnijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *