Een netje perssinaasappels hing aan mijn ringvinger terwijl ik met meer boodschappen en de krant in de hand de voordeur open deed. Twee kilo aan je ringvinger is toch net te zwaar.
Aan het aanrecht vroeg ik me af waarom het perssinaasappels waren geworden en geen ander fruit. Dat al wat ik in huis had gehaald had toch weer een hele weg rond de aarde afgelegd. Met elke sinaasappel in huis neemt mijn ecologische voetafdruk weer toe.
Dus, wat je eigenlijk zou moeten hebben, is dat op een product niet alleen staat aangegeven wat de prijs is, en wat de ingrediënten zijn, maar ook dat er op staat hoeveel aarde je daarmee consumeert. En dat je niet alleen op basis van smaak of calorieën een dieet zou kunnen inrichten, maar ook op basis van ecologische voetafdruk. Hiermee kan je een extra dimensie toevoegen aan de keuze tussen een kiwi en een appel in de supermarkt.
Stichting Natuur en Milieu, leest u mee? Tijd voor een proefproject?
Geef een reactie