Spreekwoorden van de houtzagerij

Tussen de stellingen bij de bouwmarkt zocht ik een mooie plank uit. 2 Meter 24 bij 1 meter 12. Het fijne aan de bouwmarkt is dat ze plank voor je op maat kunnen zagen, razendsnel en preciezer dan je met de hand kan doen.

Het karretje, dat volledig werd bedekt door de plank, duwde ik naar de zagerij, achterin de zaak. Hoe verder je de bouwmarkt inloopt, hoe ruwer de zaak wordt. Vooraan staan de verven en de ophanglampen. Het middenstuk wordt gevuld met ijzerwaren, gereedschap en badkamermeubilair. Na de keukenbladen en schuttingen kom je in het laatste pad bij de gipsplaten en beton. Als je de bouwmarkt 90 graden zou kantelen zou je een huis hebben: eerst ruwbouw, dan afbouw, dan inrichting.

Bij de zagerij was niemand aanwezig. De servicebalie riep iemand om. Ik keek vijf minuten rond tussen de gipsplaten en de betonsoorten. Een exotische wereld.

Toen kwam er iemand van de zagerij. Ik overhandigde het briefje met maten van de onderdelen. Lastig. Ik wilde namelijk 8 onderdelen uit een plaat laten zagen. De man van de zagerij dubde even, vond mijn aantal versnijdingen niet economisch, en besloot dat ‘ie toch maar ging beginnen. We tilden de plaat de zagerij in. Hij pakte zijn opdrachtbriefje en zei iets dat ik niet goed begreep: ‘We gaan naar Rome en wat stoppen we in de tas met eten?’ Aanvankelijk negeerde ik het maar toen hij de vraag herhaalde en me vragend aankeek antwoordde ik ‘Niets, er is voldoende goed te eten in Rome’. ‘Haha, jij bent scherp vandaag’ zei hij en verdween in de zagerij.

Mijn plank werd in totaal 15 stukken gezaagd, 8 volgende plan en 7 reststukken. Van buiten de zagerij keek ik toe en vroeg me af wat dit voor spreekwoord zou kunnen zijn.

Vier bier voor de houtzagerij, dat is een opa-grapje (zie ook). Dan houd je je hand omhoog en toon je twee vingers en verbergt de rest. Maar iets over Rome en eten had ik nog nooit gehoord, terwijl ik toch redelijk thuis ben in spreekwoorden & gezegdes. Google geeft geen antwoord.

Dus vanaf nu: ‘Naar Rome gaan met een tas vol eten’ betekent ‘een onlogische, niet economische handeling uitvoeren’?

Uw suggestie van de betekenis hoor ik graag.


Comments

2 reacties op “Spreekwoorden van de houtzagerij”

  1. Misschien iets als: we stoppen iets in de tas en we zien in Rome wel wat er uit komt?
    Ik heb geen idee. Gerelateerd aan de plank zou dat betekenen: we doen wel wat en zien wel of ’t wat wordt.
    Interessant is het zeker. Je had die man moeten vragen wat het betekende, want als zelfs Google het niet kent…

  2. Met twee vingers zou het drie bier zijn toch?

    Dus ik denk dat het 1 vinger moet zijn…en raad eens welke ๐Ÿ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *