Overvecht

Donderdagavond
Grote genade
Bang voor van alles
En hoe het zal gaan
Kijk naar de kinderen
Misschien op een dag zijn ze oud

Bij een concert, of in een interview, heeft Spinvis vaak verteld over zijn lied ‘Overvecht’. Hoe dat geinspireerd is op de maquette van de grote nieuwbouwwijk, waar je kon zien hoe het zou worden. Waar je jezelf kon voorstellen, als een poppetje in de maquette. Hoe alles zou worden, en hoe anders het uiteindelijk geworden is.

Foto via het Utrechts Archief. Gemeente Utrecht, Dienst Openbare Werken, 214195. Kopfoto ook via het Utrechts Archief, 814889

Mijn kennis van Overvecht is wat beperkt tot wat doorgaande routes. Een paar routes per auto, een paar routes per fiets. Het grootwinkelcentrum en nog wat winkels. Op mijn vorig blog heb ik er ook eens over geschreven, zelfs met dezelfde introductietekst.. Er schijnt ook een kunstroute te zijn, maar die heb ik nooit gedaan.


Al een tijdje zit de uitspraak van Rijksbouwmeester Floris Alkemade in mijn hoofd. ‘Waarom vinden wij onze binnensteden zo leuk? Omdat daar honderden jaren aan gesleuteld is, telkens iets is veranderd. Het wordt tijd dat we dat ook gaan doen met al die naoorlogse woonwijken van ons. Nieuwe lagen toevoegen.’

Vanavond presenteerde Aorta het resultaat van een studie naar de toekomst van Overvecht. Grote wereldomspannende opgaven zoals klimaat, energie en water. Sociale opgaven zoals eenzaamheid en betrokkenheid.

Dat vertaalt zich dan in met een telefoon genomen foto’s van slecht belichte panelen aan een wand in een zaaltje.

Spinvis’ maquette is niet ver weg als je denkt over hoe goed een tweede pad zou zijn bij het hardlopen. Of zou je naar zo’n circustent willen op een zomerdag?
Kijk, daar loop jij. Op een dag.


Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *