Bontddu

Een avond in Wales. Engeland speelt op het WK, maar in het buurtschap op de heuvel is er niks van te merken. Het is stil op straat, maar of dat door het voetbal komt laat zich raden: het is er altijd stil op straat. Na het eten een korte wandeling de heuvel op. Strijklicht tegen de heuvels, afgewisseld met wolken.

Zonder navigatie besta ik niet, dus ik volg de route via een screendump van opentopomap en via een paar screendumps van de online viewer van Ordnance Survey. De Britse hofleverancier van kaartmateriaal heeft tegenwoordig ook veel kaarten online beschikbaar gemaakt. Niet zo goed als hun papieren kaarten, maar een goede aanvulling op andere bronnen. Als je wandelt in een land dat bestaat uit gras, rotsen en schapen lijkt immers alles op elkaar en is een goede kaart een geweldig idee.

Hoe anders ging dat voor reizigers in vroeger tijden. Wales mag dan afgelegen zijn; er werd altijd gereisd. Dat ontdekken we wat verder op de wandeling. Aanvankelijk lopen we aan de staande steen voorbij, maar op de terugweg ontdekken we het: er staat ook iets op de steen geschreven.

From Harlech XM ontcijferen we. Naar Harlech, waar een kasteel is, 10 mijl te gaan! Of iets dergelijks.

Later, terug in onder de beschermende paraplu van wifi, zoek ik meer over Drovers Road en ontdek ik dat dit oude wegen zijn, om vee over te drijven, naar jaarmarkten in Londen.

Mogelijk zijn het zelfs prehistorische wegen, toen een weg over de bergen de enige droge weg was omdat de kustgebieden te moerassig waren. Op een avondwandelingetje naar de prehistorie. De afstand in meters is kleiner dan de afstand in jaren.


Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *