Net nu Radio Kootwijk weer in de belangstelling staat door de goed gekozen analogie van Cloud Kootwijk, trof ik in de bibliotheek de mooie biografie van het zendstation en dorp aan.
Cees van der Pluijm, opgegroeid in het dorp, publiceerde in 2014 een mooi koffietafelboek met een brede inhoudelijke blik. De geschiedenis van de radio komt aan bod, maar ook leven op het dorp, de natuurlijke omgeving en de moeilijke herontwikkeling vanaf 1998. Leuk om een avond door te bladeren.
In de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal, maar het were steeds lastiger om contact met Nederlands-Indie te onderhouden. Andere landen vonden het maar niks dat Nederland gebruik maakte van hun bestaande kabels voor telegrafie; Nederland werd toch wel als pro-Duits gezien. Toen de communicatie met ‘de Oost’ steeds lastiger werd besloot de regering toch overstag te gaan en de portemonnee te trekken. Er werd in Duitsland een kant-en-klaar pakket met bouwtekeningen en technici besteld voor een zendstation. Het Duitse equivalent van Radio Kootwijk heet Nauen en staat nog steeds als actieve zender ten westen van Berlijn.
Dat soort breed uiteenlopende verhalen in één boek samengebundeld: heerlijk.
Geef een reactie