Afgelopen september fietste ik vanuit Maastricht naar Roermond. Een van de eerste plaatsen die ik aandeed was het Belgische dorpje Kanne, direct over de grens ten zuiden van Maastricht. De route ging vanaf daar noordwaarts, langs het Albertkanaal, om Maastricht heen. Zoals langs de meest kanalen is de weg lang en recht. Wat opviel: het kanaal loopt dwars door een heuvel heen.

Het kanaal via Google Streetview
De brug bij Vroenhoven, bij de aanleg in de jaren ’30. Vanaf het kanaal gaan wanden direct omhoog.

Niet alleen gaat het kanaal dwars door een heuvel heen; het kruist ook het riviertje de Jeker. Dit riviertje ontspringt in Belgie en voegt zich bij Maastricht in de Maas.

Kruising tussen de Jeker en het Albertkanaal

Behalve op de reguliere kaart laat zich het riviertje nog beter zien op een hoogtekaart.

Een hoogtekaart rondom Maastricht. Bij het riviertje stroomt links van de Sint Pietersberg.
Helaas is de AHN-kaart niet buiten Nederland beschikbaar.

Hoe was dat dan ooit? In de jaren ’30 besloten de Belgen een kanaal aan te leggen van Luik naar Antwerpen, omdat bestaande kanalen niet langer voldeden. Daarnaast was het wel handig als extra verdedigingslinie, mocht er oorlog komen. Dus werd het kanaal precies in een boog rondom Maastricht aangelegd.

Via Delpher is terug te vinden hoe in de jaren ’30 met bewondering werd geschreven over de duizenden arbeiders die door twee bergen heengroeven. Eind jaren ’70 is het kanaal nog eens verbreed.

Topografische kaart voor de aanleg van het kanaal
Topografische kaart tijdens de aanleg van het kanaal.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *