Vlaams is Nederlands met extra exotische uitdrukkingen. Zojuist hoorde ik Hugo Claus nog op de radio vertellen dat het beter is om zeven bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken in plaats van die kale Hollandse stijl. Anneke vraagt naar mijn favoriete luiwijvekeseten; oftewel het gerecht dat je klaar maakt als je iets warms wilt maar geen zin hebt om te koken.
Daarop zijn twee antwoorden mogelijk in de buitencategorie:
- cup-a-soup (warm in 30 seconden)
- een stoommaaltijd (4 minuut 30 plus de wandeling naar albert heijn)
Maar voor snelle maaltijden zijn het uiteraard pasta’s. Omdat pasta’s nu eenmaal de beste warme maaltijd zijn. Kook spagetti of tagliatelli (dat zijn de snelste soorten). Giet de pasta af, en voeg wat ingrediënten toe. Er zijn diverse toevoegingen die snel en gemakkelijk zijn:
- kleingesneden ansjovisfilets
- garnalen (met dille, peper en eventueel een eetlepel yoghurt)
- gerookte zalmblokjes (met dille, peper, en eventueel 1 eetlepel yoghurt, 1 eetlepel honing en sinasappel)
- in de koekenpan gebakken salami, met rode wijn en kappertjes
- in de steelpan gesmolten mascarpone met dun gesneden ham, parmakaas en peper
Naast bovenstaande opties kan je ook nog groentes of extra smaken toevoegen, maar dan is het geen snelle maaltijd meer.
Vervolgens vraag ik me af wat een typisch Vlaams Luiewijvekesrecept is, want van dat soort recepten heb je nooit genoeg.
Geef een reactie