Luiwijvekeseten

Vlaams is Nederlands met extra exotische uitdrukkingen. Zojuist hoorde ik Hugo Claus nog op de radio vertellen dat het beter is om zeven bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken in plaats van die kale Hollandse stijl. Anneke vraagt naar mijn favoriete luiwijvekeseten; oftewel het gerecht dat je klaar maakt als je iets warms wilt maar geen zin hebt om te koken.

Daarop zijn twee antwoorden mogelijk in de buitencategorie:

  • cup-a-soup (warm in 30 seconden)
  • een stoommaaltijd (4 minuut 30 plus de wandeling naar albert heijn)

Maar voor snelle maaltijden zijn het uiteraard pasta’s. Omdat pasta’s nu eenmaal de beste warme maaltijd zijn. Kook spagetti of tagliatelli (dat zijn de snelste soorten). Giet de pasta af, en voeg wat ingrediënten toe. Er zijn diverse toevoegingen die snel en gemakkelijk zijn:

  • kleingesneden ansjovisfilets
  • garnalen (met dille, peper en eventueel een eetlepel yoghurt)
  • gerookte zalmblokjes (met dille, peper, en eventueel 1 eetlepel yoghurt, 1 eetlepel honing en sinasappel)
  • in de koekenpan gebakken salami, met rode wijn en kappertjes
  • in de steelpan gesmolten mascarpone met dun gesneden ham, parmakaas en peper

Naast bovenstaande opties kan je ook nog groentes of extra smaken toevoegen, maar dan is het geen snelle maaltijd meer.

Vervolgens vraag ik me af wat een typisch Vlaams Luiewijvekesrecept is, want van dat soort recepten heb je nooit genoeg.


Comments

10 reacties op “Luiwijvekeseten”

  1. Moge Hugo rusten in vrede…

  2. Ik zie zinnen door elkaar heen..?

  3. Hutsepot van bij de slager, spaghetti met saus die ik eerder gemaakt heb en in de diepvries gestopt, frietjes met een eike en een tomaatje, patatjes (geen patat ofte friet, maar gekookte aardappelen) met witloof in stukjes met cocktailsaus en zalm.

  4. Ook een goeie, als je tenminste een diepvries en een oven hebt, is visschotel.
    Op een dag dat je wel wilt koken, maak je wat vis schoon. Welke maakt eigenlijk niet uit. Die vries je in voor de luierdag. Op die dag neem je een ovenschaal waar je de vis in doet. Niks nie ontdooien, gewoon erin. Daar gooi je stevige bouilon over. Eventueel wat soepgroenten erbij, maar datis niet echt nodig. Alu-folie erover en de zet de schaal een dik half uur in de over. Heerlijk! Kan met (afbak-)stokbrood, met friet en zelfs zonder iets.

  5. Wat ook kan (wel weer met over) is rode kool hap. Gehakt rullen, in de schaal doen. Pot rode kool open draaien, in de schaal doen. Puree uit pak maken en ook in de schaal doen. Je hebt nu 3 lagen. Bovenop een laag geraspte kaas of pannermeel met stukjes boter/margarine. Half uurtje in de over en bon apetite!

  6. Alles, behalve vis 🙂

  7. de luiewijevenmaaltijd bij uitstek blijft nog altijd aardappelpuree uit een pak.

  8. zie http://sarahzegthallo.blogspot.com/2006/08/vogelnestjes.html
    het gaat niet om de vogelnestjes maar om de saus die erbij is. en dat eten we ook al wel eens als “luiwijveneten”, bv. puree (al dan niet uit een zakje) met een lichtgekookt eitje en luiwijventomattensaus. hoewel mijn mama daarover durft discussi?ren 🙂
    heel lekker, heel slecht voor je cholesterol!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *